Suđenje bivšem francuskom premijeru i supruzi zbog korupcije

Istražni suci naložili su suđenje bivšem premijeru Francuske Francoisu Fillonu i njegovoj supruzi zbog optužbi za korupciju, priopćio je u utorak fancuski pravosudni dužnosnik, kako prenosi Tanjug.

Fillon je u jednom trenutku na predsjedničkim izborima 2017. godine bio jedan od vodećih kandidata, no kandidatura mu je propala zbog optužbi da je za suprugu Penelope i dvoje djece osigurao dugogodišnje, praktično nepostojeće poslove u parlamentu, u vrijednosti većoj od milijun eura.

Fillon je još ranije negirao optužbe, navodeći da su bile usmjerene da ga diskreditiraju kao predsjedničkog kandidata.

Ured financijskog tužiteljstva u siječnju je zatražio da bivši francuski premijer i njegova supruga budu poslani na suđenje pod optužbom za korupciju.

Tvrdio da je riječ o stvarnim poslovima

Neimenovani dužnosnik iz ureda financijskog tužiteljstva potvrdio je tada pisanje medija o tome da je poslan zahtjev za suđenje Fillonu i njegovoj supruzi.

On je ranije priznao da je zaposlio suprugu i djecu, ali je tvrdio da je riječ o stvarnim poslovima i radnim mjestima.

U predsjedničkoj kampanji se isticao najavama da će srezati javnu potrošnju, između ostalog, i radikalnim smanjenjem broja zaposlenih u javnim službama.

Govorio je o rezanju pola milijuna radnih mjesta u pet godina, što su njegovi protukandidati odbacili kao opasnu i neprovedivu mjeru.

Protiv njega i njegove supruge je 2017. godine podignuta preliminarna optužnica koja, između ostalog, podrazumijeva zlouporabu javnih sredstava.

Nema poruka za prikaz