Sukobi u Tripoliju ne jenjavaju: Žestok napad na zračnu bazu, poginuli civili

Podijelite ovaj članak:

Bombarderi snaga libijske Vlade nacionalnog konsenzusa danas su izveli žestoke napade na jedinu zračnu bazu pod kontrolom snaga odanih komandantu Khalifi Haftaru.

Meta zračnih napada bila je zračna baza Al-Watiyah koja se nalazi 130 kilometara jugoistočno od centra Tripolija i koja je pod kontrolom Haftarovih snaga koje žele zauzeti i Tripoli.

Libijska televizija Al Ahrar javlja da su Haftarove snage iz baze Al-Watiyah u protekla dva dana izvodile napade u Tripoliju.

Libijski vojni komandant Khalifa Haftar naredio je u četvrtak snagama lojalnim njegovom taboru da krenu u marš na Tripoli, glavni grad Libije koji je pod kontrolom Vlade nacionalnog konsenzusa koju podržavaju i Ujedinjene nacije.

Glasnogovornik libijskog Ministarstva zdravstva u Tripoliju Emin Muhammad al-Hashimi je kazao da je u sukobima poginula najmanje 21, a ranjeno 27 osoba, među kojima je i više civila.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muammar Gaddafi. Od tada su na vlasti paralelne vlade sa sjedištima u Tripoliju i Tobruku, odnosno Al Baidi, koje imaju odvojene parlamente i oružane snage. Haftar je na čelu struktura u Tobruku.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x