Suljagić poručio Jevrejima: Ja vam se izvinjavam i nadam se da ćete u vašim srcima naći mjesta za oprost

Podijelite ovaj članak:

Cjelodnevna konferencija pod nazivom “Srebrenica – kolektivno pamćenje”, održava se danas u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari u sklopu obilježavanja 28. godišnjice genocida, javlja Anadolija.

Konferenciju organizuju Memorijalni centar Srebrenica, Svjetski jevrejski kongres i Udruženje “Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa”.

Brojni paneli

Delegacija svjetskog jevrejskog kongresa broji 17 osoba, a predvodi je Menachem Z. Rosensaft, potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa.

Konferencija u Memorijalnom centru je okupila naučnike, aktiviste i lidere zajednice koji će ukazati na važnost kolektivnog sjećanja u društvenom ozdravljenju i prevenciji budućih zločina.

Kroz panele će se istraživati teme poput očuvanja sjećanja na holokaust i genocid u Srebrenici, kolektivne odgovornosti društva prema ubijenima i nestalima, suočavanja sa poricanjem holokausta i genocida te ekstremizmom u Evropi. Bit će upriličeno pet panela i to: Kolektivno pamćenje: Kako se sjećati nestalih i ubijenih, Očuvanje sjećanja: Memorijali, Muzeji i obrazovanje, Suočavanje sa negiranjem i izobličavanjem holokausta i genocida, Naša odgovornost prema ubijenima i preživjelima i Borba protiv ekstremizma u Evropi: Zajednički napori za budućnost”.

Ovim događajem nastoji se podstaći međureligijski dijalog i sveobuhvatno razumijevanje zajedničkih iskustava, naročito između muslimanske i jevrejske zajednice, u vremenu rastućeg rasizma i netolerancije.

Užasne posljedice

Na početku obraćanja direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić je u svoje ime i u ime funkcije koju obnaša uputio izvinjenje zbog zločina Handžar divizije tokom Drugog svjetskog rata.

– Prije nego što se posvetim konferenciji, dopustite mi da se obratim našim prijateljima i saveznicima iz Svjetskog jevrejskog kongresa. Nemam nikakav službeni mandat, osim direktora Memorijalnog Centra Srebrenica, ali osjećam duboku potrebu da na ovom mjestu kažem sljedeće:

Prije osamdeset godina jedan dio mojih sunarodnika stavio se u službu njemačke nacističke ideologije i naudio vama, vašem narodu, vašim očevima i majkama, djedovima i bakama. Ja vam se zbog toga izvinjavam i nadam se da ćete u vašim srcima naći mjesta za oprost – kazao je Suljagić.

Menachem Z. Rosensaft, potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa, istakao je da je za njih ključno da u sklopu njihove misije obilježavanja holokausta sa istom snagom obilježe i genocid koji je počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici.

– Možemo vidjeti da ukoliko se ne poduzme ništa, ukoliko se pusti da se mržnja i netrpeljivost i dalje razbuktaju, možemo vidjeti kakve užasne posljedice to može imati. Na međunarodnoj zajednici je obaveza da osigura da se u svakom slučaju genocid obilježava i pamti kako se ne bi nikada više ponovio. Na svima nama je obaveza da ustrajemo u tome – poručio je Rosensaft.

Obaveza međunarodne zajednice

Ketrin Bomberger (Kathryne), generalna direktorica Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), istakla je da je obaveza cijele međunarodne zajednice da obilježava i pamti ono što se desilo u Srebrenici.

– Mi od 1996. godine radimo na pronalaženju i identifikaciji nestalih osoba diljem regije, uključujući i Srebrenicu. Ono što se desilo ovdje su nepobitne činjenice i zajedno za Institutom za nestale osobe i organima Bosne i Hercegovine radimo, kroz analizu DNK, identifikaciju svih nestalih osoba. Naučno su dokazani svi identiteti – kazala je Bomberger.

Podsjetila je da su od više od 8.000 nestalih Bošnjaka u genocidu u Srebrenici, uspjeli identificirati 90 posto.

– To je pomoglo i da se vodi 30 procesa protiv počinioca kako u Bosni i Hercegovini tako i Hagu. Danas smo ovdje, a sutra ćemo ukopati 30 novih osoba. Mnogi od njih su identificirani i prije mnogo godina – dodala je Bomberger.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x