Susjedi uvoze više od milion komaraca: Sami idemo po njih, tada su u boljoj formi

Podijelite ovaj članak:

Nakon što su lani na jugu Istre u prirodu ispustili 10 hiljada sterilnih komaraca, ove će godine taj broj porasti na čak 1,2 miliona Riječ je o sterilnim mužjacima vrste Aedes albopictus koji ne bodu, a njihovim puštanjem u prirodu pokušava se smanjiti populacija tigrastog komarca u Istri. Dvogodišnji je to projekt Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije koji želi bez zaprašivanja riješiti problem velikog broja tigrastog komarca u Istri koji napada i noću i danju, piše Jutarnji list.

– Ove godine ispuštamo komarce s 25 položaja u Premanturi, a lani smo samo s dvije pozicije. Ove godine mjerit ćemo i koliko se smanjila brojnost komaraca, dok smo lani provodili projekt s ciljem utvrđivanja prihvatljivosti te metode. Tada smo promatrali druge parametre, a to je koliko ti mužjaci preživljavaju, koliki je raspon njihova kretanja te kako preživljavaju u kompetenciji s lokalnim mužjacima komarcima i ima li sterilnih jaja. Ove smo ih godine već četiri puta ispustili, a projekt će trajati tri mjeseca. Komarce ispuštamo svakih tjedan dana – najavio nam je dr. sc. Nediljko Landeka, voditelj Odjela za deratizaciju, dezinsekciju i dezinfekciju Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

image

Komarci su kao i lani dopremljeni s farme u Bologni, a Landeka nam najavljuje da će se takav projekt početi primjenjivati i u ostalim gradovima. Baš zato će se i u Puli započeti s uzgojem sterilnih komaraca.

I GRAĐANI SU ITEKAKO ODGOVORNI

– Plan nam je početi s uzgojem tu u Puli, u Zavodu, a već imamo djelatnika koji će proći edukaciju u Bologni. Naime, ovaj se projekt istodobno provodi i u Portugalu, Švicarskoj, Srbiji i Grčkoj, no za razliku od njih mi sami odlazimo po komarce u Bolognu, što je bolje jer su takvi komarci onda u boljoj formi. Lani smo vidjeli da je dio njih ugibao već četvrti dan. Jedan je preživio čak 18 dana. Inače, mužjaci komarca žive 10 dana, a ženke dva mjeseca. Nakon što ženke polože jaja, ona se razvijaju 8 do 10 dana. U prosjeku ženka položi 400 jajašaca, među kojima je 200 novih ženki. A ako položi sterilna jaja, to je već velik uspjeh – ističe Landeka.

No, dodaje da prije svega u suzbijanju komaraca moraju sudjelovati građani.

image

– Dovoljno je malo odstajale vode u nekoj posudi da se uzgoji na tisuće komaraca. Primijetili smo da je u Premanturi puno barki u dvorištima koje su se napunile vodom za posljednjih kiša. Sada kada se počela dizati temperatura zraka, pogodna je za razvoj komaraca. Ista stvar su i slivnici. Sami možemo puno učiniti da se smanji populacija komaraca i bez upotrebe pesticida. A ovo je ekološka metoda smanjenja broja komaraca kojom ne ugrožavamo druge korisne kukce – ističe Landeka.

Inače, ovo je prvi ovakav pokus koji se radi u Hrvatskoj, piše Jutarnji list.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x