Susret lidera zemalja zapadnog Balkana danas u Sarajevu

“Povezivanjem ekonomija do snažnijeg rasta” fokus je Godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) danas u Sarajevu.

S obzirom na to da je upravo regionalna suradnja ključna za ekonomski napredak i stabilnost regiona, glavni grad Bosne i Hercegovine će, tim povodom, ugostiti i lidere zemalja zapadnog Balkan.

O ključnim temama za regiju danas će diskutovati predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Albanije Edi Rama,  predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, te premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev. Bosnu i Hercegovinu će, u tom dijelu programa, predstavljati predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Pored do sada postignutih rezultata, postojećih izazova, te planova za naredni period, lideri zemalja zapadnog Balkana će se uključiti i u raspravu o brojnim temama ekonomske i političke prirode, od važnosti za cijelu regiju.

Sastanak će biti praćen interaktivnim panelom, odnosno prezentacijama ministara na temu investicionih potencijala svake od tih zemalja. Kroz pitanja i odgovore, omogućena je i neformalna diskusija sa svim prisutnima, koja će stranoj publici osigurati kompletnije razumijevanje cjelokupne regije zapadnog Balkana.

Bosna i Hercegovina će tokom tri dana ugostiti više od 2.000 predstavnika međunarodne poslovne zajednice, investitora, visokih vladinih zvaničnika (guverneri EBRD-a, ministri finansija, ekonomije, trezora ili Centralne banke) te predstavnika organizacija civilnog društva.

Nema poruka za prikaz