Sutra isplata naknada nezaposlenim demobilisanim braniocima

Podijelite ovaj članak:

Obavijest o isplati egzistencijalne naknade nezaposlenim demobilisanim braniocima mlađim od 57 godina i ostalih mjesečnih kantonalnih naknada:

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo uputilo je naloge za plaćanje mjesečnih novčanih naknada utvrđenih Zakonom o dopunskim pravima boraca-branitelja Bosne i Hercegovine za april, a koje se obračunavaju centralizirano, uz plaćanje Ministarstva za boračka pitanja KS direktno prema bankama.  

Po pitanju prava na mjesečna novčana primanja za djecu ratnih vojnih invalida s utvrđenim invaliditetom od 20 do 80 posto (dječji dodatak), isplata počinje od danas, 5. maja, uz napomenu da se naknada od marta 2023. godine isplaćuje u iznosu od 104,25 KM po djetetu. U obračun je uključeno 980 lica za 1.485 djece. 

Od ponedjeljka, 8. maja, očekuje se isplata po pravu na mjesečna novčana primanja za nosioce najviših ratnih priznanja, ratne vojne invalide kojima je priznato pravo na dodatak za njegu i pomoć od strane drugog lica, nosioce „Partizanske spomenice 1941” i djecu šehida – poginulog borca – branitelja bez oba roditelja za vrijeme nezaposlenosti do zasnivanja radnog odnosa. U ovaj obračun je uključena 741 osoba. 

Od utorka, 9. maja, očekuje se isplata po osnovu personalne asistencije za ratne vojne invalide – paraplegičare i ratne vojne invalide kojima je priznato pravo na dodatak za njegu i pomoć od drugog lica. U obračun je uključeno 157 osoba. 

Kada je riječ o egzistencijalnoj naknadi nezaposlenim demobilisanim braniocima mlađim od 57 godina, isplata se očekuje od srijede, 10. maja, a u ovaj obračun je uključeno 2.854 osoba. 

Iz Ministarstva za boračka pitanja KS podsjećaju da je od početka decembra 2022. godine bivša SBER banka, odnosno ASA banka Naša i snažna u potpunosti integrirana u ASA banku dd, i svi korisnici koji su imali račune u prethodnim bankama (koji počinju sa 140…) su morali u svoju općinsku službu donijeti nove račune (koji počinju sa 134…). Banka može uplate usmjerene na stare račune „odbiti”, a u tom slučaju korisnik neće dobiti naknadu bez dostavljanja novog-važećeg broja računa i prije narednog obračuna. 

“Podsjeća se da je svako lice dužno blagovremeno prijaviti svojoj općinskoj službi za oblast boračko-invalidske zaštite promjenu koja utječe na ovo pravo, odnosno na njegov prestanak (zaposlenje, ostvarivanje prava na penziju i slično), kako ne bi došlo do neosnovane isplate. Obaveza prijavljivanje izmjene je utvrđena rješenjem kojim je pravo priznato. U slučaju neosnovane/nezakonite isplate, korisnik je obavezan istu u cijelosti vratiti”, objašnjavaju iz Ministarstva.  

Kako potcrtavaju, pravo na egzistencijalnu naknadu ne može imati osoba koja ostvaruje mjesečne prihode u iznosu većem od 50 posto minimalne penzije isplaćene u Federaciji Bosne i Hercegovine za decembar 2018. godine (174,03KM), pri čemu se u prihode računaju i prava iz oblasti boračko-invalidske zaštite (porodična i lična invalidnina i drugo). 

„Pozivamo korisnike koji utvrde grešku u isplati (netačan/nepripadajući iznos, isplaćen samo tekući mjesec bez retroaktivne i drugo) da se jave u nadležnu općinsku službu za BIZ, kako bi eventualna greška bila otklonjena”, dodaju su iz Ministarstva za boračka pitanja KS.  

Navode i da se navedena prava ostvaruju putem općina kojima su korisnici dužni prijaviti sve promjene koje utiču na pravo i na njegovu realizaciju. 

„Svi korisnici koji promijene/zatvore račun trebaju o istom blagovremeno obavijestiti nadležnu općinsku službu, kako bi im sredstva mogla biti ispravno uplaćena, a podsjećamo da račun mora biti jedinstven za jednog korisnika i isti za sve ‘boračke’ naknade koje korisnik prima, npr. lična i porodična invalidnina i kantonalno mjesečno primanje”, zaključili su iz Ministarstva.  

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x