Sutra u Sisku program obilježavanja godišnjice od otvorenja džamije i Islamskog kulturnog centra

Povodom 1. godišnjice od otvorenja džamije i Islamskog kulturnog centra u Sisku, Islamska zajednica u Hrvatskoj, Medžlis Islamske zajednice Sisak organizira program obilježavanja koji će biti upriličen 7. i 8. septembra.

U četvrtak, 7. septembra nakon akšam-namaza u džamiji u Sisku bit će povodom prve godišnjice od otvorenja džamije upriličen mevludski program koji će izvesti hor “Gazija” iz Bužima na koji se pozivaju džematlije, a posebno vakifi džamije i Islamskog kulturnog centra u Sisku.

U petak, 8. septembra pred džumu-namaz bit će proučena hatma-dova pred dušu svih vakifa džamije i Islamskog kulturnog centra u Sisku.

Povodom prve godišnjice od otvorenja džuma-namaz će predvoditi i hutbu održati u Islamskom centru u Sisku muftija dr.Aziz-ef. Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Isti dan, u petak, u 17:00 sati u kongresnoj dvorani Islamskog kulturnog centra u Sisku bit će upriličena Svečana akademija kojoj će prisustvovati uglednici iz društvenog života grada Siska, a među njima gradonačelnica grada Siska Kristina Ikić Baniček i župan Sisačko-Moslavačke regije Ivan Celjak.

Na Svečanoj akademiji bit će prikazan hodogram aktivnosti, sadržaja i posjeta u Islamskom kulturnom centru kroz godinu dana od otvorenja.

Poslije svečane akademije, bit će upriličeno otvorenje biblioteke Islamskog kultunog centra “Nahla” u divanhani.

U svojoj hutbi povodom 1. godišnjice otvorenja džamije, glavni imam MIZ Sisak Alem-ef. Crnkić je između ostalog poručio da je “otvorenjem džamije i Islamskog kulturnog centra u Sisku otvoreno novo poglavlje Islamske zajednice u Sisku i da je ostvarena viša dimenzija ili razina vjerskog života kroz koju vjernici intenzivnije razvijaju duhovnost odnosno pobožnost.

– Džamija i Islamski kulturni centar nas je povezao sa toliko mnogo ljudi i mnoge je dobronamjerne ljude povezao s nama. Kroz protekli period od godinu dana postali smo vidljivi i prepoznatljivi i dobili smo priliku i odgovornost da se prezentiramo u punini življenja naše vjere – poručio je glavni imam MIZ Sisak na hutbi koju je održao 1. septembra u susret 1. godišnjici od otvorenja Islamskog kulturnog centra u Sisku.

(Preporod.info)

Podijelite ovaj članak:
Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x