Švajcarci danas izlaze na dva važna referenduma

Podijelite ovaj članak:

Švicarci će u nedjelju na referendumima glasati o novom zakonu o zaštiti klime i višim porezima na dobit. Ankete pokazuju da će obje mjere proći.

Rezultati se očekuju u ranim poslijepodnevnim satima.

Parlament je već usvojio klimatski zakon, ali konzervativna Švicarska narodna stranka (SVP) ga odbija, tvrdeći da bi uzrokovao eksploziju rasta cijena. SVP je prikupio dovoljno potpisa da iznudi glasovanje na referendumu.

Zakonom se želi Švicarsku učiniti klimatski neutralnom do 2050. Da bi se to postiglo, štetne emisije moraju se smanjiti za 75 posto do 2040. u usporedbi s razinama 1990. godine. Potrošnja fosilne energije treba se smanjiti.

Švicarska vlada financijskim poticajima želi potaknuti odustajanje od grijanja na naftu i plin. Tvrtke će također dobiti potporu kako bi im se pomoglo u prelasku na tehnologije koje će biti prijateljskije prema klimi.

Za tu je namjenu u destogodišnjem razdoblju na raspolaganju je 3,2 milijarde švicarskih franaka.

Švicarska još uvijek uvozi oko tri četvrtine svoje energije. U Alpama se planiraju veliki parkovi sa solarnim pločama i više vjetroturbina.

U slučaju poreza na dobit, pitanje je provedbe odluke Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) kojom se zahtijeva da međunarodne tvrtke s prodajom od najmanje 750 milijuna eura budu oporezovane po stopi od najmanje 15 posto.

Porezne stope u švicarskim kantonima dijelom su znatno niže i stoga su posebno privlačne za multinacionalne korporacije. Basel i Zug, gdje se nalaze velike farmaceutske i trgovačke grupe, imali bi najviše koristi od viših poreznih prihoda.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x