Svečana akademija u Bosanskoj Krupi: Na današnji dan rođen je reis Džemaludin ef. Čaušević

Podijelite ovaj članak:

U naselju Arapuša pored Bosanske Krupe, na današnji dan, 28. decembra 1870. godine rođen je Džemaludin-ef. Čaušević, reisul-ulema, teolog, mislilac, prosvjetitelj, reformator, novinar i prevoditelj.

Bio je jedan od najznačajnijih i najutjecajnijih Bošnjaka 20. stoljeća.

Medresu je završio u Bihaću, a studije u Istanbulu. Bio je prvi predsjednik Udruženja ilmijje, jedan od osnivača Merhameta, prevodilac Kur'ana Časnog, a bio je i mesnevihan.

Cijeli život je posvetio reformi školstva i prosvjetljivanju muslimana govoreći o značaju nauke i znanja i uvodeći brojne inovacije u nastavni proces, kao što je na jednostavan način prilagodio arapsko pismo (tzv. arebicu) našem jeziku, a što je ocijenjeno da je najbolje do tada urađeno.

Svojim vizionarskim pristupom i hrabrim stavovima, predvodio je svoj narod koji je bio na razmeđu i koji se suočavao sa sudbonosnim izazovima poput iseljavanja, izbjegavanja školovanja, okupacijama, reformama na štetu našeg naroda i drugih procesa koji su bili aktuelni u vremenu u kojem je živio.

Medresa u Cazinu je dobila ime po ovom velikanu Bosne i Hercegovine.

Muftijstvo bihaćko, u saradnji s institucijama Islamske zajednice i Gradskom uprvom Bosanska Krupa svake godine održava manifestaciju povodom rođenja reisa Džemaludin-ef. Čauševića.

Stoga će večeras, 28.12. 2023. godine u velikoj sali Kulturnog centra u Bosanskoj Krupi biti održana svečana akademija povodom 153. godišnjice od rođenja reisa Džemaludin-ef. Čauševića, s početkom u 19.00 sati.

Na skupu će se obratiti muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić i gradonačelnik Bosanske Krupe Armin Halitović, a prigodnim referatom će se u svojstvu posebnog gosta obratiti muftija Edhem-ef. Čamdžić, muftija banjalučki od 1999. do 2014. godine. Kulturni program će izvesti članovi hora Medrese “Reis Džemaludin-ef. Čaušević” iz Cazina.

Reis Causevic - Akademija 2023-01.png - Na današnji dan rođen reis Džemaludin-ef. Čaušević, svečana akademija u Bosanskoj Krupi

(Preporod.info)

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x