Svećenik prozvao tajkune: Šta će ti tri stana u Makarskoj, šta će ti kuće po Zagrebu?!

Podijelite ovaj članak:

Vjernici koji su u nedjelju prisustvovali svetoj misi u Širokom Brijegu odslušali su propovijed koju neće tako skoro zaboraviti. Riječi fra Valentina Vukoje odjeknule su i mnogo šire kada je snimka njegova evanđelja objavljena na društvenim mrežama, i to s dobrim razlogom. Franjevac je naime prozvao hercegovačke tajkune za gomilanje bogatstva.

– Ne bih htio dug, ali bit ću direktan, započeo je svećenik. – Nemoj ljubiti novac. Nije važno kolika ti je zarada, vi koji možete i koji imate, evanđelje vam dira u pare, ne ja. Učinite sve – zamolio je, nastavljajući govor.

– Pogledajte četveročlanu obitelj, otac, majka i dvoje djece. Da pojedu za ručak po sendvič od tri marke, za večeru isto toliko. Jesu li to 24 marke puta 30 dana!? Da pojedu samo po dva sendviča dnevno, je li to 720 maraka?! Gdje je doručak? Gdje je škola? Gdje su sprovod, vjenčanje, drva, struja, telefon…, užareno je nastavio.

– Imaš dva puta: da siđeš u prošlost ili da odeš u povijest… Nije se dugo patio, to je sve najljepše što mogu reći o tebi kad umreš, a mogao si spasiti svoj narod. Što će ti tri stana u Makarskoj, što će ti kuće po Zagrebu?! Naš narod ovdje treba spašavati, a mi se bojimo to reći. Evanđelje, koje ne dira u tvoje novce, nema veze s tobom iako se ovdje pričešćuješ. Mi smo dužni spasiti svoj puk, svi koji možemo, poručio je Vukoje okupljenima.

Na snimci svete mise može se vidjeti koliko je srčano fra Vukoje govorio te kako su njegove riječi rezonirale s vjernicima. Na kraju evanđelja su mu i zapljeskali, a snimku cijelog govora možete pogledati ovdje:

Večerni list

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x