Svi kulturni i historijski objekti koji su gorjeli: Od Vijećnice do Notre Damea

Podijelite ovaj članak:

Prije nego se dogodio tragičan događaj u kojem je izgorjela čuvena katedrala Notre Dame u Parizu u ponedjeljak, nekoliko svjetski poznatih kulturno-historijskih znamenitosti također je gorjelo širom svijeta, i djelimično ili u potpunosti je uništeno u plamenu.

Brazilski Nacionalni muzej

Agencija France Presse (AFP) podsjeća da je Nacionalni muzej Brazila izgorio u požaru u noći između 2. i 3. septembra 2018. godine sjeverno od Rio de Janeira. Riječ je o najvećem antropološkom muzeju u Latinskoj Americi u kojem je čuvano više od 20 miliona artifakata i oko 530.000 naslova.

Muzej je imao reputaciju vrlo bogatog sadržajima iz oblasti paleontologije, sa više od 26.000 fosilnih ostataka, uključujući i skeleton dinosaurusa pronađenog u centralnom dijelu Brazila – Minasu Geraisu. Nekoliko primjeraka ostataka rijetkih životinja nestale su trajno u plamenu.

Venecijanska opera

Jedna od najljepših opernih građevina, Venecijanska opera – La Fenice, sagrađena je 1792. godine, a potpuno je progutana u požaru 1996. godine.

Požar u Venecijanskoj operi - undefined

Imala je gotovo pa savršenu akustiku i bila je jedna od najpoznatijih opernih građevina u cijelom svijetu. Dva električara su osuđena na šest i sedam godina zatvora zbog zanemarivanja obaveza. Opera je obnovljena i otvorena 2004.godine.

Opera u Barceloni

Opera u Barceloni poznata kao Gran Teatre del Liceu bila je jedna od najpoznatijih u svijetu, a uništena je u požaru 1994. godine.

Bila je dragulj španske kulture, 150-godina star teatar progutan je u požaru. Još uvijek se obnavlja.

Dvorac Windsor

Veliki požar dogodio se 20. novembra 1992. godine u Londonu koji je progutao sjeveroistočni dio kraljevskog dvorca Windsor, gdje engleska kraljica obično vikendom boravi.

Devet soba bile su uništene do neprepoznatljivosti, a kao uzrok požara navodi se da je projektor bio preblizu zavjese, da se zagrijao i zapalio zavjesu od čega se požar proširio na ostatak dvorca.

Oko 250 vatrogasaca borilo se 15 sati i upumpalo je više od 6,5 miliona litara bode kako bi požar stavili pod kontrolu.

Nakon pet godina rekonstrukcije, dvorac je 1997. godine ponovo otvoren.

Sarajevska Vijećnica

Bosanska Nacionalna biblioteka iz 19-tog vijeka potpuno je uništena tokom opsade Sarajeva, u noći između 25. i 26. augusta 1992. godine.

Granate su na Vijećnicu ispalili srpski agresori, koji su Sarajevo držali pod opsadom dugom tri i pol godine, a one su zapalile zgradu u kojoj je izgorjelo dva miliona knjiga, starih skripti, fotografija, transkripti.

Vijećnica u plamenu - undefined

Sačuvano je tek oko 10 procenata od svih predmeta koji su se nalazili u Vijećnici.

Radovi na rekonstrukciji Vijećnice počeli su 1996. godine a otvorena je 2014. godine. Dijelom je Europska unija finansirala radove.

Veliki teatar u Ženevi

Veliki teatar u Ženevi uništen je 1951. godine u velikom požaru, a građevina je izgrađena u 19. vijeku. Požar je izbio tokom priprema za nastup Richarda Wagnera za svoju operu The Valkyre.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x