Svijet MOJIH muslimana

Piše: Dragan Bursać

Premijer Mađarske Orban jednom je preko svog glasnogovornika sramno kazao da bi integracija dva miliona Bošnjaka-muslimana iz BiH predstavljala veliki izazov.

A znaš li ti Viktore da je meni pola familije bošnjačko? Znaš li za Seju, Esmu, Vernesu, za mog Damira, za sve moje? Znaš li ti da je ono najtananije, najsvjetlije i najsvetije u mojoj zemlji baš muslimansko?

Znaš li ti Viktore, kako zvuk ezana, nanina ruka na licu, riječ starca iz mahale smiruju i dušu poje? Znaš li ti kako je kad te ugoste u Jablanici, pa ti pet dana kući ne daju ići lažući da je OVOLIKI SNIJEG preko Prozora?

Znaš li kako je kad ti u Kozarcu prijatelj uz zagrljaj poturi kvrgušu vruću, što ju je srcem grijao?Znaš li kako je popiti sok od zove u Počitelju dok gledaš pčelu kako se zovom gosti? Znaš li kako je kad te nepoznati ljudi dočekaju kao najrođenijeg dok ti u Ključu mijenjaju probušenu gumu, pa ti ni oni kući ne daju.

Noć je uz Grmeč, a vidi Sane i pastrnke? Znaš li kakav mir vlada u srcu dok čitaš Maka, kako te riječ nosi uz Skendera, kako oko suzi uz Sidrana, kako glas utihne ponad Himzinog, kako se utopiš u Berbera…? Znaš li Viktore Orbane, kakva je privilegija živjeti u svijetu u kome sasvježđa i Sunce i Mjesec titraju ritmom Njegovog imena?

Znaš li… o-znaš li išta dok pljuješ po bosanskim muslimanima, čistoj suzi na licu ovakve strašne Evrope?

Ne znaš, jer nije problem u 2 miliona dobrih duša bošnjačkih, nego u fašizmu tebe i nesoja oko tebe!

A sad ću ti reći, ja većih Evropljana od Bošnjaka nisam vidio, a oni zaista, zaista ne mogu na isto mjesto gdje se ti pitaš. I zato će biti Bosna i Hercegovina evropska sa svojim muslimanima, jer ona to JESTE, nema šta tebe pitati.

Redakcija
Redakcija
Articles: 663
0 0 votes
Ocjena članka

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x