Tabačka džamija u Visokom je simbol tabačkog zanata u tom gradu

Podijelite ovaj članak:

Tabačka džamija predstavlja simbol tabačkog zanata u Visokom, a nastala je na nekadašnjoj periferiji čaršije, u neposrednoj blizini tabhane, u vrijeme ekspanzije tabačkog zanata u Visokom i u vrijeme postojanja velikog broja zanatlija – tabaka.

Tačna godina izgradnje ne može se precizirati, ali pretpostavlja se da je izgrađena najkasnije u prvoj polovini 17. vijeka kada je tabački esnaf dovoljno osnažio da bi stekli dovoljno sredstava za izgradnju takvog objekta kao što je slučaj i u još nekoliko bosanskohercegovačkih gradova.

Tabhanska džamija nastala je u vrijeme ekspanzije tabačkog zanata, kad je esnaf tabačkih zanatlija dovoljno osnažio da bi zanatlije stekle dovoljno sredstava za izgradnju jednog takvog objekta. Džemat ove džamije sačinjavali su uglavnom zanatlije – tabaci. Tabaci su obrtnici koji se bave štavljenjem kože, a njihove radionice se zovu tabhane.

S obzirom na sadašnji izgled džamije, uređeni harem, kao i to da se zadržao starinski običaj učenja ezana direktno s minareta, Tabačka džamija svakodnevno plijeni pažnju Visočana, ali i brojnih turista koji se dive izgledu ovog vjerskog objekta.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x