Tarik Haverić – islamofob s dna kace, Karadžić bi mu pozavidio na načinu kako je tretirao muslimane

Podijelite ovaj članak:

Piše: Mr. Muhamed Velić

Prije desetak dana, u subotu, 24. juna, na određenim ovdašnjim portalima, osvanuo je ružan i odiozan tekst pod naslovom “Protiv razvrata, nego šta!”, potpisuje ga izvjesni Tarik Haverić, redovni profesor na zeničkom Pravnom fakultetu (2018-2020), a u političkom smislu, jedan od članova i ideologa Naše stranke.

Tekst je objavljen i tempiran baš u trenutku kada muslimani dočekuju jedan od svojih najvećih blagdana – Kurban-bajram, u vremenu kada hadžije obavljaju hadž, petu islamsku dužnost, u danima i noćima kojima se Svevišnji kune u Kur'anu. Sve je to do maksimuma ignorisano i pomnoženo s nulom. A, baš taj dan u našem se gradu događao festival nemorala i srama, pa je i taj tekst išao kao himna i podrška baš toj nemoralnosti i agresivnoj besramnosti.

Prof. Haverić reagira na Rijasetov apel i saopćenje vjernicima glede LGBT osoba i već spomenute Povorke, naravno, imputirajući Islamskoj zajednici pravo da se bavi svojom poslom, jer je, po njegovom opskurnom viđenju, ogrezla u hipokriziji. Neko je ispod dotičnog teksta na jednom portalu napisao komentar, kazavši da bi i sam Radovan Karadžić pozavidio autoru na načinu kako je tretirao muslimane.

I taman kad smo pomislili da se ovdašnja islamofobija umorila ili zabavila nečim drugim, budemo itekako iznenađeni, jer vidimo da je mržnja prema islamu i muslimanima u progresu, ne jenjava. Čak se pomjeraju granice. Haverić nas je u to uvjerio, potvrdivši da je jedan od najvećih promotora i protagonista islamofobije na ovim prostorima. Naravno, to njemu imponira i on se toga uopće ne zgražava. Dobro je narod rekao, čega se pametan stidi, time se budala ponosi.

Koliko je velika njegova ambicija govori i to da on zagovara i čeka kada će muslimani početi propitivati normativnu tradiciju, što on u svojoj uobrazilji umišlja da može raditi. Dakle, mijenjao bi same temelje i izvore islama. Ne interpretativnu već normativnu tradiciju, nije šala – malo mačku teleća glava!

A budući da i samog poslanika Muhammeda, a.s., posredno, zaklanjajući se za poprilično neodređeno treće lice, ali radnja koju spominje – odveć je znano na koga se odnosi, optužuje za pedofiliju, kazavši da je “šerijat, a ne pedofilija, kada se muškarac oženi djevojčicom od devet godina koja još nije dobila ni prvu menstruaciju, ne pitajući je za pristanak.” 

Samo ćemo ga pitati zašto prenebregava, a, kao univerzitetski profesor trebao bi to znati i imati u vidu, širi društveni kontekst prije 1.400 godina, pa i kada su žene u pitanju.

Historijske su činjenice da su djevojčice i djevojke u dobi od 9 do 14 godina bile udavane diljem Evrope, Azije, Afrike i Amerike. Zašto mu naprimjer ne smeta to što je sv. Augustin, 350 godina nakon Krista, oženio djevojčicu od deset godina?! Zatim, Henri VIII, 1.500 godina nakon Krista, oženio je djevojčicu od šest godina! Zatim, odlomak iz Biblije u kojem se kaže da sačuvaju za sebe u životu svaku djevojku koja nikada nije spavala s muškarcem. (31:18) Ili, pak, kako stoji u Jerusalemskoj bibliji: “A sve mlade djevojke koje nisu poznale muškarca ostavite na životu za se.” U katoličkoj enciklopediji stoji da je “Marija, majka Isusova, bila udana za mnogo starijeg Jozefa (Josip), kada je imala 12 godina.” Do 1929. godine, Engleska crkva je dozvoljavala brak s djevojčicama od 12 godina. Do 1983. godine, prema katoličkom kanonskom pravu, svećenici su dopuštali brak i ženidbu djevojaka od 12 godina.

U određenim američkim državama i danas je definisana najniža granica za dob djevojke kada se može udati, 12 Massachusetts, 13 New Hampshire i 14 New York. Zašto prof. Haverić ignoriše brak Muhammeda, a.s., sa suprugom hzr. Hatidžom, koja je bila 15 godina starija od njega i do njegove 54. godine, a sve do njene smrti, bila mu je jedina supruga?! Bila je udovica. U islamu je zabranjeno oženiti nekoga i konzumirati brak prije pubertetskog doba. Onda, da li je hzr. Aiša, najdraža Poslanikova, a.s., supruga, bila dijete kada se udala za Muhammeda, a.s.,? Nije!

Zar ovo nisu dvostruki standardi? Zašto sve ovo nije važno prof. dr. Tariku Haveriću?! Zato što je islamofob s dna kace.

Ako je pomislio da smo mu zaboravili što je pljuvao po našim svetinjama, prevario se. Bili smo zauzeti oko Bajrama i kurbana. Ali, evo, sada mu ovako kažemo: njegovo ime bit će crnim slovima uklesano na listi ovdašnje islamofobije.

Tekst odražava stavove autora, a ne nužno i stavove Senzor.ba portala.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x