‘Telegraph’: May da podnese ostavku

Podijelite ovaj članak:

Britanska premijerka Theresa May treba da podnese ostavku odmah nakon pregovora sa EU u vezi sa privremenim produžetkom roka za ostanak Britanije u EU, piše britanski dnevnik “Daily Telegraph”.

Poslanici britanskog parlamenta juče su treći put odbacili njene planove za Brexit.

Urednik “Daily Telegrapha” piše u autorskom tekstu da May sada treba da uvidi da može da se sastaje sa EU samo radi produžetka Brexita i da je to prirodan kraj njenog puta na funkciji premijera.

“Ona to treba da uvidi radi Brexita, njene Konzervativne partije i same demokratije”, piše u autorskom tekstu urednika “Telegrapha”, koji je do sada bio na strani članova Konzervativne partije.

Sredinom sedmice May je u obraćanju poslanicima iz Konzervativne partije rekla da će podnijeti ostavku na funkciju lidera stranke ukoliko parlament odobri njen sporazum sa EU o Brexitu.

Međutim, najava podnošenja ostavke bila je nedovoljna da May dobije podršku poslanika za sporazum, jer su neki od njih izrazili strahovanje da bi dogovor mogao da veže London uz EU ukoliko budući trgovinski pregovori budu neuspješni.

Protiv sporazuma glasala su 344 poslanika, a za dokument se izjasnilo njih 286.

Lideri EU sastaće se 10. aprila da bi razgovarali o istupanju Britanije iz ovog bloka, objavio je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk nakon glasanja u britanskom parlamentu, prenio je Reuters.

Lideri EU dali su May rok do juče da osigura podršku parlamenta dogovorenom sporazumu ili će Britanija napustiti blok već 12. aprila ukoliko London ne ponudi drugačiju strategiju.

Evropska komisija objavila je da je sada “vjerovatan” ishod u kojem će se “Brexit” dogoditi 12. aprila bez dogovora dvije strane.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x