Tenderski raj Dodika Juniora: „Prointer“ iz budžeta dnevno uzima više od 74.000 maraka!

130 dana – 52 tendera!

Samo za 31 dan januara – 25!

Ukupna vrijednost ugovora – 7.362.351 KM sa PDV-om!

Plus tranše iz šest višegodišnjih okvirnih sporazuma vrijednih ukupno 2.301.126 KM!

Saberi/oduzmi – dnevno više od 74.000 KM iz budžeta!

Milionski iznosi – jedna IT priča!

„Prointer“!

Poznatoj banjalučkoj firmi dobro je krenulo, kako je Žurnal pisao, već prvog radnog dana 2019, a za samo prve dvije sedmice sedmice dobili su osam tendera vrijednih nevjerovatnih 3.026.265 KM.

Odmah na početku kanulo je iz „Voda Srpske“ koje su po cijeni od 46.847 KM kupile IT opremu i planirale da umreže udaljene kancelarije u jednistvenu domensku mrežu. „Prointer ITSS“ Banjaluka bio je jedini ponuđač!

Dva dana kasnije obznanjeno je da Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) za održavanje računara i opreme plaća 32.760 KM.  „Prointer ITSS“ Banjaluka bio je jedini ponuđač!

Četiri dana kasnije, dok je republički vrh praznovao, „Elektrodistribucija Pale“ licence za firewall uređaje plaća oko sedam hiljada maraka. „Prointer ITSS“ Banjaluka bio je jedini ponuđač!

„Pošte Srpske“ još od nastanka ove firme zadovoljne su uslugama pa su joj namijenile ugovor težak 152.026 KM za modernizaciju mreže, nabavku rezervnih dijelova za „storage sistem“ – 14.976, održavanje tog sistema – 17.55O i tehničku podršku Službi za internet – 8.190 KM. „Prointer ITSS“ Banjaluka bio je jedini ponuđač!

Stotine hiljada maraka, tačnije 299.052, u kasu tender stručnjaka daće u Vlada Republike Srpske, koja ih je odabrala za održavanje „data centra“ i infrastrukture informacionog sistema. Da je odabrani ponuđač dobro poznat znalo se i po raspisivanju ovog tendera, kada je Vlada tražila mnoštvo sertifikata zaposlenih u odabranoj firmi. Sve to, dakako, imali su „Prointerovci“, jer su i u prethodnoj godini bili na braniku IT sistema izvršne vlasti. Zanimljivo, i sada je „Prointer ITSS“ bio je jedini ponuđač

Nakon stotina hiljada, 14. januara firmi slijede milioni. I to od Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine koja polovinom januara sklapa ugovor vrijedan čak 2.491.300 KM za instaliranje video nadzora na graničnim prelazima i objektima koje koristi UIO BiH. Ovog puta „Prointeru“ pomaže agencija „Kamir“ iz Širokog Brijega. Oni su bili jedini ponuđači!

Kako je firma na dobrom glasu, tako ni drugim javnim preduzećima nije bilo teško da ih odaberu kao najpovoljnije i najbolje radnike za kolektivni IT napredak Republike Srpske.

Hidroelektrane na Trebišnjici optički kabl plaćaju 175.261 KM, ali iznajmljuju i poslovnu štampu za 117.000 KMAgencija za bezbjednost saobraćaja RS 28. januara za radare izdvaja 94.185 KM, a stog dana za sistem koji će evidentirati prekršaje dodatnih 241.000 KM.

Zanimljivo, posla za „Prointer ima i u Agenciji za informaciono društvo RS, koja je uzgred budi rečeno, u likvidaciji. Hardver i softver za uspostavljanje sigurnosnog operativnog centra košta 351.000 KM. Uprava Gradiške istovremeno naručuje softversko rješenje za fakturisanje i naplatu komunalnih usluga – 187.000 KM. „Prointeru“ pomaže firma „Dwelt“.

Polovina februara za firmu je bila unosna na tenderima. Tako 11. u mjesecu od „Elektroprivrede RS“ dobija ugovor od 234.000 KM, a već 12. i od Ministarstva unutrašnjih poslova RS – radari za 528.000 KM!

Dobre ugovore „Prointeru“ je namijenila i Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove. Virtuelizaciju IT infrastrukture i izradu digitalnih katastarskih planova platiće kroz dva ugovora vrijedna ukupno 406.000 KM.

Sa Službom za zajedničke poslove Vlade RS firma je, za održavanje telefonskog sistema, sklopila ugovor od 246.000 KM, a za internet link – 58.400.

Robu i usluge kod poznatih IT znalaca pazarila je i Poreska uprava Republike Srpske – 286.321 KM. Ova institucija, po osnovu okvirnog sporazuma vrijednog562.000 KM, na istoj adresi iznajmljuje printere i kopir aparate.

„Prointer“ računare, srver, softver i licence ima i za Investiciono-razvojnu banku RS koja kroz dva ugovora izdvaja 86.500 KM….

Iza ove firme, i dalje nezvanično, stoji Igor Dodik, sin Milorada Dodika, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Ovu informaciju demantovao je samo jednom. Godinama kasnije, iako se ponavljala u medijima, nije mu smetala.

„Prointer“ Žurnalu odgovara:

„Ne osporavajući pravo da javnost bude što bolje upoznata kako se troši javni novac, ovako tendeciozno napisani tekstovi, bez prava na odgovor, jasno pokazuju da nije cilj da se zaštite javni interesi, već da se pojedini krugovi obračunaju sa pojedinim kompanijama koje iz nekog razloga predstavljaju trn u oku njihovim finansijerima.“

Nije li tendencioznije uzeti 52 tendera vrijedna 7.362.351 narodnih maraka?

Piše: Žana Gauk za Žurnal
0 0 votes
Ocjena članka

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x