Teorije: Skriveni tuneli ispod sinagoge koriste za trgovinu ljudima i transport ljudskog mesa do McDonald'sa.

Podijelite ovaj članak:

Otkriće podzemnih tunela ispod svjetskog sjedišta pokreta Chabad-Lubavitch u New Yorku izazvalo je porast antisemitskih dezinformacija na društvenim mrežama.

Nedavno su otkriveni prolazi ispod zgrade na adresi 770 Eastern Parkway u Brooklynu, što je rezultiralo kaotičnim scenama. Studenti ješive su pokušali ispuniti praznine između dviju susjednih zgrada ispod zemlje, što je dovelo do sukoba s policijom. Lokalna novinska stranica Crown Heights Info izvijestila je da je 10 muškaraca uhićeno nakon što je kamion s cementom dovezen kako bi popunio tunele. 

Snimka pokazuje sukob između službenika zakona i studenata, pri čemu je jedan pravoslavac izvučen iz prolaza i uhićen. Rabin Motti Seligson, glasnogovornik Chabada, objavio je izjavu na Twitteru/X, objašnjavajući da su događaji u ponedjeljak bili kulminacija dugotrajnog spora oko imovine, prenosi Indy100.

Svakakve priče

Prema Seligsonu, skupina “ekstremnih studenata” prva je stvorila skrivene prolaze, probijajući zidove susjednih posjeda sinagoge na 784-788 Eastern Parkwayu. Pokušaji popravka su prekinuti od strane ekstremista, što je rezultiralo oštećenjem svetilišta.

Seligson je naglasio da su dužnosnici Lubavitcha pokušali dobiti kontrolu nad prostorom putem sudskog sustava države New York, ali se proces odvija godinama. Izrazio je nadu da će svetost mjesta biti obnovljena brzo. Unatoč bizarnosti priče, na internetu su se pojavili antisemitski memovi i teorije zavjere. Desničarski teoretičar zavjere Stew Peters nazvao je tunel “židovskim tunelom u New Yorku” i iznio neutemeljenu tvrdnju o povezanosti s trgovinom ljudima.

Neki sljedbenici QAnona su sugerirali da se tuneli koriste za trgovinu ljudima i transport ljudskog mesa do podružnice McDonald'sa. Tristan, brat Andrewa Tatea, usporedio je Židove sa štakorima na X/Twitteru, promovirajući stereotipe. Iako je priča neobična, trenutna internetska kultura na platformama poput X/Twittera samo je potaknula antisemite da šire stereotipe u vezi s ovakvim događajima.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x