To što se ne obilježava na jednom dijelu, ne znači da tamo nije Dan nezavisnosti.

Podijelite ovaj članak:


Danas je Dan nezavisnosti na CIJELOJ TERITORIJI Bosne i Hercegovine, jer je zemlja cjelovita i nezavisna od Banjaluke do Trebinja, od Bijeljine do Livna. To što se praznik ne obilježava na jednom njenom dijelu, ne znači da tamo nije Dan nezavisnosti.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine, odlučujući o zahtjevu 30 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine kaže:

“Odbija se kao neosnovan zahtjev 30 poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine”, a navodi se u Odluci Ustavnog suda BiH, donesenoj na plenarnoj sjednici koja je održana 6. 7. 2017. godine. U meritumu Odluke, u okviru uvodnih napomena (osvrt na događaje koji su prethodili održavanju referenduma i međunarodnom priznanju Republike Bosne i Hercegovine), Ustavni sud BiH u prvom redu ističe “da je Bosna i Hercegovina, prije nego što je postala nezavisna međunarodno priznata država pod nazivom Republika Bosna i Hercegovina (RBiH ili Republika BiH), bila federalna jedinica u sastavu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ)” te dalje podsjeća:

U Ustavu SFRJ iz 1974. godine u osnovnim načelima utvrđeno je da “Narodi Jugoslavije, polazeći od prava svakog naroda na samoopredjeljenje uključujući i pravo na otcjepljenje, (…) ujedinili su se u saveznu republiku slobodnih i ravnopravnih naroda i narodnosti i stvorili socijalističku federativnu zajednicu radnih ljudi – SFRJ (…)”. Prema Ustavu SRBiH iz 1974. godine i Amandmanu LXVII, građani BiH svoju vlast ostvaruju putem Skupštine ili referendumom.

Još jednom, sretan ti praznik zemljo moja, napisao je Dragan Bursać.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x