Tolstoj – ako osjećaš bol, ti si živ, osjećaš li bol drugih, ti si čovjek

Podijelite ovaj članak:

Ovaj čovjek nije siromah, prosjak ili beskućnik, ovo je div svjetske književnosti Lav Nikolajevič Tolstoj…

Tolstoj je bio plemić u Rusiji koji je posjedovao ogromnu zemlju i veliko bogatstvo. On je sve svoje bogatstvo davao siromašnima i beskućnicima, i živio je asketskim životom.

Među njegovim najpoznatim izrekama su:

“Ne pričaj mi previše o vjeri, ali dozvoli mi da vidim religiju u tvojim postupcima.”

Rekao je: „Ako osjećaš bol, ti si živ, ali ako osjećaš bol drugih, ti si čovjek.

Lav Nikolajevič Tolstoj (1828-1910) bio je ruski pisac, filozof i društveni reformator, jedan od najvažnijih i najuticajnijih autora u istoriji književnosti. Rođen u aristokratskoj porodici, Tolstoj je postao poznat po svojim romanima, ali i po filozofskim i moralnim spisima.

Njegova najpoznatija dela uključuju:

  • “Rat i mir”: Ep o napoleonskim ratovima i njihovom uticaju na rusko društvo, koji se smatra jednim od najvećih romana svih vremena.
  • “Ana Karenjina”: Tragična ljubavna priča koja istražuje moralne i društvene dileme kroz sudbine svojih likova.

Osim književnosti, Tolstoj je bio poznat po svojim stavovima o nenasilju, jednostavnom životu i duhovnom pročišćenju. U kasnijim godinama svog života, Tolstoj je postao kritičar Crkve i države, zagovarajući moralnu čistotu i pacifizam, što je uticalo na mnoge buduće mislioce i aktiviste, uključujući Mahatmu Gandija.

Tolstoj je osnovao i škole za obrazovanje djece seljaka, smatrajući da je obrazovanje ključno za napredak društva. Njegov uticaj je dalekosežan, i iako su mu stavovi često bili kontroverzni, ostavio je neizbrisiv trag na književnost i društvenu misao.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x