Traži se rodbina: Derviš boravi u staračkom domu u Njemačkoj, ne razumije jezik i niko mu adekvatno ne pomaže.

Gospođa po imenu Lidija je ovih dana u jednom staračkom domu u Njemačkoj srela muškarca sa naših prostora koji živi sam, ne razumije jezik i, kako sama kaže, niko mu adekvatno ne pomaže. Fotografiju i tekst je objavila sa ciljem pronalaska rodbine od tog muškarca, a njenu objavu prenosimo u cjelosti, bez izmjena.

“Ako iko može pomoći u potrazi za eventualnom rodbinom ovog čovjeka na našim prostorima to ste vi, pa vas molim da podijelite ovo:

Naime, na svom poslu susrećem se sa raznim ljudima, starim i mladim i svi imaju neku svoju prošlost i neku svoju životnu priču.

Danas sam bila u gradu Schwelm (između Kelna i Dortmunda) u jednom staračkom domu i srela čovjeka koga niko ne razumije i koji sam sjedi neshvaćen. Mnogima je tako zbog svojih bolesti, ali on ne razumije njemački jezik i niko mu adekvatno ne pomaže. Ne znam da li je dementan i da li sve što sam uspjela od njega saznati je daleka prošlost ili su dogadjaji nekog njegovog prijatelja, pa se toga sjeća.

Ja se iskreno nadam i velika mi je želja da će neko njegove oči prepoznati i njegov lik, koji je sad već vjerovatno dosta izmijenjen zbog godina, tuge i bola. Saznala sam da se gospodin zove Derviš Osmanović, navodno mu je nadimak Čarli

Rodjen je 15.09.1939.. Priča mi o Jugoslaviji, o komandiru u policiji. Spominje Prijedor i Nikolu, Djuru, Stefana i Nevenku kad ga pitam za svoju porodicu. U Biografiji koju imaju, piše samo da je došao iz Doma za ljude sa ulice u Recklinghausen.

Dragi prijatelji i dobri ljudi, podijelite ovu objavu, pa možda ipak neko prepozna svog oca ili svog deku u njemu”, poručila je Lidija.

Podijelite ovaj članak:
Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x