Tri metka iz četničke puške su prošla kroz bešiku u kojoj je Samra ležala a da je ni jedan nije okrznuo.

Podijelite ovaj članak:

Sudbina porodice Paraganlija

U petak 12.05.2023., u Bratuncu je u mezar biti spuštena Rukija Paraganlija, njena snaha Safija i sedmogodišnja unuka Amira, Safijina kći. Znate li njihovu tešku sudbinu?

Srpski agresor napao je bratunačka sela Jagodnju i Joševu 23.05.1992., opustošio, popalio i pobili koga su god stigli. Tada su među prvima stigli prograni u naše selo Miholjevine koje je jako blizu Jagodnje i Joševe. U kući Paraganlija srpski zločinci su zatekli staru Rukiju, Safiju i njenu djecu Amira, Amiru i bebu Samru u bešici.

Kad su zaklali staru nenu Rukiju pred očima njenih ukućana onda su pucali po Safiji i njenoj djeci. Ubili su Safiju i sedmogodišnju Amiru koje će se kopati u petak na Veljacima u Bratuncu, a Amir i Samra su srećom preživjeli. Tri metka iz četničke puške su prošla kroz bešiku u kojoj je Samra ležala a da je ni jedan nije okrznuo. Petogodišnji Amir je ostao živ. Danima su tako ležali u lokvi krvi svoje majke i sestre Amire i nene Rukije. Samrina bešika je prevrnuta bila, niko nije ni znao da je živa.

Amira su pokupili srpski pljačkaši koji su dolazili nakon njihove “herojske akcije” protiv “strašnih muslimanskih terorista” i odveli ga u logor u Srbiju zajedno sa još jednom djevojčicom koju su pronašli u selu, a Samru je spasila njena tetka Dila koja ju je i odhranila. Godina poslije Samra i Amir su se sastali, danas sa brojim traumama žive zajdno na Mosorovcu kod Lukavca u Tuzlanskom kantonu.

Amir danima plače i tuguje i strahuje kako će smoći snage da spusti u petak u mezar svoju majku, sestru i nenu. Na takav način su se naše komšije Srbi borili protiv “Bijele Alkaide” i bili preteča toj borbi u Evropi, pucajući po djeci u bešici.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x