Tri tamnopute žene s hidžabom se prvi put u historiji našle na naslovnici Voguea

Podijelite ovaj članak:

Prvi put u istoriji, tri tamnoputa modela sa hidžabom su se našla na naslovnici aprilskog izdanja modnog časopisa Vogue Arabia.

Manekenke Halima Aden, Ikram Abdi Omar i Amina Adan fotografisala je Tema Jeste, dok je glavni tvorac ove ideje Kejti Troter, koja je odlučila da aprilskom naslovnicom razbije stereotipe vezane za modu i muslimanke.

Naime, ovo je prvo pojavljivanje za Abdi Omar i Aminu Adan, dok se Halima Aden pojavila drugi put na naslovnici nekog modnog magazina.

Adan, prva manekenka sa hidžabom, koja je potpisala za Dansku modnu agenciju, govori o svom ličnom iskustvu i nejasnoćama s kojima se ona susrela. “Mnogi ljudi se boje da postavljaju pitanja, ili govore o tome, iako su oni jako znatiželjni.”

Omar, koja je napravila svoj prvi nastup na londonskoj sedmici mode u 2018., nakon rada za Modist., nada se promijeni dijaloga vezan za hidžab. “U prošlosti, morala sam ja da donosim sa sobom hidžab, dok sad modni stilisti donose meni. Za njih je to fascinantno i kreativno, što mi se sviđa jer oni vide ljepotu hidžaba prilikom svake nove kreacije.

“Mislim da je važno zapamtiti da je nošenje hidžaba ženin lični izbor. On je ne čini ni boljom ni lošijom u odnosu na druge muslimanke. Za mene hidžab simbolizuje skromnost, a u isti mah mi daje osjećaj moći”, kazala je Aden u članku Vogue-a Arabia.

One su također govorile i o svojim iskustvima kao mladim muslimankama i diskriminaciji koja se usko veže za taj identitet.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x