Trik s đumbirom za sve koji pate od nadutosti

Začin koji se smatra razmjerno hranjiv – đumbir predstavlja izvor kalcija, bakra, magnezija, mangana, fosfora, selena, cinka, željeza i vitamina C. Saznaj kako napraviti napitak protiv nadutosti!

Protuupalno i antioksidativno

Osim vitamina i minerala đumbir sadrži i vrlo zanimljiv spoj gingerol koji u laboratoriju pokazuje vrlo korisno djelovanje te se nadamo da će biti dokazano da i kod ljudi može djelovati protuupalno, antikarcinogeno i antioksidativno.

Novije znanstvene spoznaje pokazuju kako se đumbir osim u kulinarske svrhe često koristi u svrhu olakšavanja brojnih tegoba. Pregledom do sada provedenih znanstvenih istraživanja zaključeno je kako postoje dokazi o učinkovitosti đumbira kod olakšavanja mučnine u trudnica te kod postoperativne mučnine i povraćanja.

Manje je uvjerljivih dokaza da koristi kod bolesti kretanja, mučnine i povraćanja uzrokovanih drugim stanjima te kod artritisa. Đumbir se koristi i kod nadutosti. Istraživanjeobjavljeno 2011. godine u časopisu World Journal of Gastroenterology pokazalo je kako đumbir ubrzava pražnjenje želuca poglavito kod osoba s tegobama poput loše probave i tako smanjuje bol i nelagodu u gornjem dijelu probavnog sustava.  Kako pripremiti napitak od đumbira?

Oni koji pate od problema nadutosti i viška plinova mogu popiti đumbir prokuhan u vreloj vodi. Takav napitak najbolje je popiti ujutro na prazan želudac jer će poboljšati rad crijeva. Komadić svježeg đumbira naribamo ili narežemo na šnitice i prelijemo šalicom vruće vode te pustimo stajati 10 minuta.

0 0 votes
Ocjena članka

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x