Turski MUSIAD u Sarajevo dovodi više od 1.000 investitora

Podijelite ovaj članak:

Nismo došli da pričamo, već da dovedemo ozbiljne investitore i ulažemo u ovu zemlju. Na poslovnom forumu u oktobru u Sarajevu okupit ćemo više od 1.000 ozbiljnih investitora koji imaju namjeru ulagati u BiH, poručio je danas u Sarajevu, osnivač i prvi predsjednik Udruženja nezavisnih industrijalaca i poduzetnika Turske (MUSIAD), javlja Anadolu Agency (AA).

U organizaciji MUSIAD-a na Internacionalnom Univerzitetu u Sarajevu danas je održana konferencija “MUSIAD – Misije i njegove uloge na Balkanu’. Na konferenciji su govorili osnivač i prvi predsjednik turskog MUSIAD-a Erol Mehmet Yarar, te direktor MUSIAD-a za regiju Balkana Bilal Kara.

Yarar je prije početka konferencije, odgovarajući na pitanja novinara, kazao kako Turska s Balkanom ima višestoljetne historijske veze, no navodi kako se te veze ne ogledaju samo u historijskom i kulturološkom smislu.

“Balkan je za Tursku veoma značajan i sa aspekta ekonomije. Balkan je glavna poveznica Turske s Evropom”, rekao je Yarar, te dodao kako je Evropa najveći turski ekonomski partner.

“Zbog toga je za nas veoma značajno da na ovim prostorima poboljšamo našu saradnju, povećamo investicije, posebno u oblastima poljoprivrede, tekstila, koje su u Turskoj veoma razvijene. Želimo da ekonomija bude most u jačanju naših odnosa. Balkan je zbog toga veoma važan za Tursku, isto tako i za MUSIAD. Zbog toga smo ovdje”; rekao je Yarar.

Govoreći o BiH, Yarar je podjsetio kako je prije dva mjeseca u ovoj zemlji boravila radna grupa MUSIAD-a koja je radila na procjeni koje su to oblasti s najvećim potencijalom za ulaganje.

“U tom smilu, mi nismo došli da pričamo, već da dovedemo ozbiljne investitore i ulažemo u ovu zemlju. Odabrali smo značajne i strateške sektore za ulaganje”, rekao je Yarar.

Podsjetio je kako će u oktobru ove godine u Sarajevu biti održan i MUSIAD-ov godišnji poslovni forum koji okuplja ozbiljne investitore iz brojnih zemalja.

“Forum će okupiti investitore u tri glavne grupe. To su investitori s područja Turske, zatim arapski investitori iz naših sestrinskih organizacija iz regije MENA (Bliski istok i sjeverna Afrika), te investitori članovi MUSIAD-a sa područja Evrope. Okupit ćemo više od 1.000 ozbiljnih investitora koji imaju namjeru ulagati u BiH”, podvukao je Yarar.

Na pitanje kako komentariše navode o tome da se ulaganja Turske na području BiH pretežno svode na jednu priču o bratskim odnosima, Yarar je odgovorio kako takve izjave nemaju nikakvu ekonomsku osnovu.

“Dvije najveće turske investicije Turske na Balkanu nalaze se u Bosni i Hercegovini. U tom smislu, onaj ko iznosi takve tvrdnje ne obraća pažnju na brojke”, poručio je Yarar.

Direktor MUSIAD-a za Balkan Bilal Kara podsjetio je kako je MUSIAD-ov ureda za Balkan ima za cilj povezati turske investitore iz Turske s investitorima na Balkanu.

“Glavni prostor vanjskotrgovinskog djelovanja investitora u Turskoj je Balkan. Zbog toga su od velikog značaja ovakve ogranizacije. Jedna od naših zadaća jeste da članove MUSIAD-a predstavimo na Balkanu, ali isto tako i da investitore MUSIAD-a koji djeluju na Balkanu predstavljamo ostalim regijama u svijetu”, rekao je Kara.

Podsjetio je kako u Turskoj živi oko pet miliona stanovnika koji su porijeklom sa ovih prostora, te poručio kako je to vrlo bitan faktor kada se govori o trgovini i ekonomiji.

Ambasador Turske u BiH istakao je kako je cilj današnje konferencije zapravo procijeniti kakvi se to koraci mogu napraviti u oblastima ekonomije i trgovine u cilju davanja doprinosi jedinstvu i zajedništvu Bosne i Hercegovine.

“Temelj političke stabilnosti naslonjen je na ekonomiju”, naglasio je Koc, te dodao kako će konkretni koraci u oblasti ekonomije i trgovine u ovoj zemlji, imati pozitivan efekat i korist i za Tursku i za Bosnu i Hercegovinu.

“Kada smo potpisali Sporazum o slobodnoj trgovini, govorili smo o trgovniskoj razmjeni od 70 miliona dolara. Međutim, mi danas govorimo o ciframa od 700 do 800 miliona dolara”, podsjetio je Koc.

MUSIAD predstavlja najveću poslovnu organizaciju u Turskoj, ima oko 10.000 članova, najmanje 221 predstavništvo i kontakt centre u svijetu, te tako omogućava zaposlenje za oko 1,6 miliona ljudi.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x