Tužilaštvo BiH formiralo predmet o Tegeltiji

Podijelite ovaj članak:

U Tužilaštvu BiH je formiran predmet povodom navoda da je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) Milan Tegeltija primao mito, potvrđeno je iz te institucije.

“Tužilaštvo BiH je formiralo predmet  i izvršiće se provjere navoda objavljenih na internet portalu”, kazao je za N1 portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Inače, oči javnosti uprte su u Milana Tegeltiju, prvog čovjeka VTSV-a, nakon pisanja Žurnala o navodnoj umiješanosti u koruptivne radnje, odnosno kako navodi ovaj portal “trgovanje krivičnim prijavama”.

Milan Tegeltija negirao je navode “Žurnala” rekavši da su “bezočna laž”, te da će se tužbom obratiti nadležnom sudu, dok ga je ministar Dragan Mektić pozvao da podnese ostavku.

Tegeltija je danas na vanrednoj sjednici VTSV-a dobio jednoglasnu podršku i povjerenje (svih 13 glasova prisutnih članova) za rukovođenje ovom institucijom, javila je N1.

Na ovoj sjednici Tegeltija je rekao da se više ne misli pravdati.

”Ovo me prije svega kao čovjeka i kao profesionalca, sudiju i predsjednika VSTS-a, lično, izuzetno pogodilo. Ne volim puno da pričam o sebi. Ja sam čovjek koji potiče iz poštene kuće, od majke ljekara i oca profesora”, dodao je on.

On je istakao da je krucijalno to što je Tužilaštvo formiralo predmet u vezi sa ovim medijskim navodima i da očekuje da će odgovorni biti sankcionisani.

Potpredsjednik VSTS-a Ružica Jukić pružila je podršku Tegeltiji, podsjetivši da je i ona često bila na meti pojedinih medija.

“Ovdje je riječ o rušenju VSTS-a BiH i pokušaju preuzimanju od političkog elementa”, ističe Jukićeva.

Potpredsjednik VSTS-a Jadranka Lokmić-Misiriča takođe je podržala Tegeltiju, kao i ostali članovi VSTS-a, koji su pohvalili i njegovu odluku da za danas sazove vanrednu sjednicu, ocijenivši taj čin kao moralan.

Žurnal navodi da je Marko Pandža, inspektor SIPA-e iz Banja Luke, za Milana Tegeltiju preuzeo 2.000 KM, a sve zbog “ubrzavanja istrage” za biznismena Nermina Aleševića iz Velike Kladuše koji je suvlasnik kompanije u krugu Agrokomerca. Inače, Alešević se požalio na nefunkcionisanje rada kantonalnog sarajevskog Tužilaštva.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x