Tužilaštvo BiH provodi istragu protiv Dragana Mektića

Podijelite ovaj članak:

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine naredilo je sprovođenje istrage protiv ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.”U skladu sa ranijom informacijom, da će javnost bit obaviještena o aktivnostima Tužilaštva BiH nakon informacije od 3. aprila 2019. godine, Tužilaštvo BiH informira javnost da je donijelo naredbu o provođenju istrage protiv Dragana Mektića”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

Naredba o provođenju istrage donesena je nakon što je u radu na predmetu Tužilaštvo BiH došlo do više dokaza o postojanju osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlasti, odavanje tajnih podataka te davanje lažnog iskaza.

“Naime, iz do sada prikupljenih dokaza proizlazi osnov sumnje da je navedni kao odgovorna osoba, u svojstvu ministra sigurnosti u Vijeću ministara BiH, pribavio određene povjerljive podatke, a potom ih na različite načine, iako je znao da je obvezan čuvati tajne podatke, podijelio sa osobama koje nemaju ovlasti za pristup podacima sa oznakom tajnosti, a potom neistinito obavještavao javnost, te u konačnici dao lažan iskaz u Tužilaštvu BiH, što je prouzročilo teške posljedice za sigurnost, vladavinu prava i ugled Bosne i Hercegovine”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Zaključili su da će u toku istrage biti tretirani dokumenti i dokazi sa oznakama tajnosti i da će predmet narednom periodu dobiti oznaku tajnosti.

Istraga protiv ministra sigurnosti BiH je otvorena zbog odavanja informacija o navodnim aktivnostima obavještajaca i diplomata Hrvatske u naoružavanju selefija iz BiH. 

Tužilaštvo BiH nedavno je saopćilo da je donijelo je naredbu o neprovođenju istrage protiv zamjenika ministra sigurnosti BiH Mije Krešića, novinara Mate Đakovića i Ivana Bandića, generalnog konzula Hrvatske u BiH u Konzulatu u Tuzli jer ni direktor OSA-e, ni svjedok H.Č., a ni ostali predstavnici sigurnosnih agencija u BiH nisu potvrdili tačnost navoda Dragana Mektića i novinara Avde Avdića.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x