Tužilaštvo traži saradnika kako bi osudilo generala Dudakovića

Sudski proces protiv generala Atifa Dudakovića je u fazi ispitivanja svjedoka tužilaštva. Zna se da je tužilaštvo prijavilo ispitivanje preko tri stotine svjedoka, uglavnom Bošnjaka, kako bi pribavilo dokaze za bilo kakvu presudu.
Takva taktika je urodila plodom protiv generala Sakiba Mahmuljina, koji je osuđen zbog svjedočenja njegovog podređenog oficira.
Nakon što je javnosti obznanjeno da je komandant 35. divizije Trećeg korpusa Armije RBiH general Fadil Hasanagić svjedočio protiv generala Sakiba Mahmuljina, dio javnosti, koji nije zaokupiran temama iz srbijanskog svijeta glume, ostao je zaprepašten ovom činjenicom. Bosanskohercegovački autor dokumentarnih filmova Avdo Huseinović najavio je sličan scenarij koji će se desiti na suđenju generalu Atifu Dudakoviću. Prenosimo Huseinovićeva saznanja koja je podijelo sa korisnicima društvenih mreža:
– Ima jedan naš oficir, biće svjedok protiv Dudaka. Srbi ga imaju u šahu jer je pokušao registrovati auto u Prijedoru, koje je uzeo prilikom oslobađanja Sane, a pripadalo je nekom lokalnom Srbinu. Nagodba je da lažno svjedoči.
U procesu Naseru Oriću pred Sudom BiH glavni svjedok je bio Bošnjak iz okoline Bratunca, koji nije uopšte bio pripadnik Armije RBiH i koji je pobjegao u Srbiju da ne ode na izdržavanje zatvorske kazne za 11 krivičnih djela na području Tuzlanskog kantona, jedno od njih je da je upratio šehidsku majku na namazu, udario je nekom palicom i oteo joj šehidsku penziju u Banovićima. Svjedočio je iz Beograda.
Ovo je pojava koja je puno dramatičnija od onoga kako to trenutno izgleda, objasnio je Huseinović.


Za nekoliko dana svjedok tužilaštva će biti pukovnik, Hamdija Abdić-Tigar, komandant 502. VBR, koja je bila u sastavu Petog korpusa. Sam odabir njega kao svjedoka tužilaštva je izazvao negodovanja u javnosti na pokušaje tužilaštva, jer se on smatra lojalnim oficirom i prijateljem generala Dudakovića.
Javnost s nestrpljenjem čeka ovo svjedočenje, kao i nastavak suđenja Dudakoviću, uvjereni da će ipak dokazati svoju nevinost!

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x