Tuzlanka Matea Brandalik govori čak 18 stranih jezika

Podijelite ovaj članak:

Tuzlanka Matea Brandalik posjeduje rijedak talent kojim se malo tko može pohvaliti. Za neke to zvuči nemoguće, ali ova dvadesetdvogodišnja djevojka studira na tri fakulteta u Austriji i pored maternjeg govori još čak osmanaest stranih jezika.

Osnovnu školu i gimanziju u okviru Katoličkog školskog centra ”Sveti Franjo” Matea je završila u Tuzli, ali njena ljubav prema učenju stranih jezika rodila se puno prije. Neke je strane jezike, priča nam, počela učiti kao trogodišnja djevojčica.

– Kao mala sam upijala puno riječi iz engleskog i španskog gledajući samo televiziju, posebice crtiće, i tako sam, dok nisam postala svjesna toga, već s osam godina pričala tečno na tim jezicima – prisjeća se ona.

Matea studira tri fakulteta u dva austrijska grada, Orijentalistiku i Slavistiku u Beču, a Političke nauke u Salzburgu. Na pitanje gdje se vidi nakon završetka studija, Matea nije imala konkretan odgovor, ali se u budućnosti vidi kao prevoditeljica.

– Vidim sebe, nekako, svugdje. Zaista bih mogla nastaviti svoj život i u Austriji i u Bjelorusiji i u Iranu. Voljela bih kada bi to bio Iran – kaže.

U pogledu jezika, najupečatljiviji dojam na ovu djevojku ostavili su bjeloruski i grčki jezik.

– Govorim romanske jezike, germanske jezike, uglavnom govorim jezike iz porodice indoevropskih jezika, od drugih porodica govorim turski i arapski – dodaje Matea.

U vremenu kada su nam svima potrebni strani jezici radi lakšeg sporazumijevanja, pogotovo mlađoj populaciji, Matea kaže da je za savladavanje jezika najbitnija konverzacija. Ljudi koji govore strane jezike mogu mijenjati svijet i svakodnevnicu.

Matei kaže da joj je najteže bilo naučiti irski jezik, jer se ne može povezati s drugim stranim jezicima.

federalna.ba

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x