U akciji čišćenja Sarajeva 600 nezaposlenih s biroa će primati plaće 800 KM

Podijelite ovaj članak:
Ovu do sada najobuhvatniju akciju čišćenja glavnog grada BiH zajedno su organizovali Služba za zapošljavanje KS i Vlada KS. Kako kažu, svaka lokacija će biti očišćena, a građane mole da im pošalju što više lokacija i fotografija “divljih” deponija koje će oni proslijediti komunalnim firmama.

V.d. direktor Službe za zapošljavanje KS Muhamed Bekto govori nam kako je za ovu akciju obezbijeđeno milion i 59 hiljada KM.

“Učešćem u ovom programu poslodavci s područja KS će angažovati nezaposlene sa biroa da rade u periodu od dva mjeseca. Sredstva je izdvojila Služba za zapošjavanje KS gdje ćemo mi radnicima isplatiti neto plaću po 800 KM za svaki mjesec. Mi preuzimamo sve obaveze. Te osobe će ostati na evidenciji nezaposlenih, s tim da će imati priliku raditi dva mjeseca. Jednostavno, želimo dati neki doprinos uređenju grada kako bismo mogli obezbijediti što bolje uslove za predstojeću turističku sezonu u gradu Sarajevo, ali i popraviti čistoću grada”, kazao nam je Bekto.

Liste poslodavaca koji učestvuju u akciji čišćenja, odnosno koji posreduju u zapošljavanju radnika s biroa, trebala bi usvojiti Vlada KS u četvrtak ove sedmice.

Bekto podsjeća kako su sufinansiranja prije iznosila 600 KM te kako je Služba odlučila povećati ovaj iznos zbog rasta cijena života.

“Smatramo da sadašnji iznos nije zanemarljiv”, kratko je prokomentarisao Bekto.

Svi radnici koji budu čistili grad će imati normalno radno vrijeme od osam sati, a poslodavci će im obezbijediti svu potrebnu opremu i sredstva za čišćenje.

Iz Službe za zapošljavanje govore nam kako ovo nije jedini njihov program zapošljavanja te kako će kroz sljedeća dva javna poziva zaposliti 1.571 osobu.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x