U Austriji sve više Bosanaca među sezonskim radnicima koji beru šparoge i krastavce

Podijelite ovaj članak:

Austrijski Der Standard objavio je priču o problemu austrijskih poslodavaca da nađu sezonske radnike u toj zemlji koji bi, primjerice, brali šparoge, krastavce ili radili u poljima tokom žetve. Za takve poslove uglavnom se javljaju stranci, i to oni koji na sezonski posao dolaze iz drugih zemalja i nemaju stalni boravak u toj zemlji. Među njima je, kako prenose, i veliki broj ljudi iz BiH.  

– Plaća je mala, posao je ograničen na sezonu. U ovim uvjetima rade gotovo isključivo strani radnici. Pronalaženje Austrijanaca među njima je kao pronalaženje igle u plastu sijena. U međuvremenu, radnici jedva da se mogu naći u EU, a potraga se sve više proširuje na treće zemlje. Mnogi dolaze iz Bosne, Srbije ili Ukrajine. Ukrajinski radnici putuju više od hiljadu kilometara da bi radili kao žetveni radnici u Austriji nekoliko mjeseci godišnje – navodi Der Standard.

Na sezonskim poslovima na poljoprivrednim poljima u Austriji ove godine angažirano je oko 2.800 radnika. Prema ORF-u, 820 radnih mjesta u poljoprivredi i šumarstvu bilo je upražnjeno širom Austrije u februaru. Posebno tokom žetve ne može se zadovoljiti visoka potražnja za radnicima, kazao je Ferdinand Lembaher (Lembacher), generalni sekretar Poljoprivredne komore Austrije. On je stoga pozvao na povećanje kvote za sezonske radnike iz trećih zemalja.

Sezonski radnici u poljima zarađuju između šest i nešto više od sedam eura po satu, odnosno u prosjeku im je, preračunato u konvertibilne marke, dnevnica oko 120 maraka, jer se na poljima radi između 10 i 12 sati. No, ukoliko su im osigurani smještaj i hrana, onda se plaća uglavnom umanjuje za te troškove.

Organizacije u Austriji koje se bave zaštitom prava sezonskih radnika navele su da ti radnici rijetko kad ukazuju na kršenje njihovih prava i ne traže bolje uvjete, jer se iz godine u godinu vraćaju kod istih poslodavaca i strahuju da im u tom slučaju ne bi bili obnovljeni ugovori, koji su ujedno povezani i dobivanjem dozvole boravka u Austriji.

– U zemljama porijekla, međutim, perspektive su često još gore, zbog čega prihvataju nepovoljne okolnosti i u Austriji – naveli su iz tih organizacija.

S druge strane, iz Poljoprivredne komore Austrije tvrde da farme koje zapošljavaju sezonske radnike u Austriji ispunjavaju zakonom predviđene uvjete prema radnicima.

Zanimljivo je da Austrija, u traženju rješenja za nedostatak sezonskih radnika, čak razmišlja o tome da obaveže tražioce azila da rade te poslove, no mišljenja o tom prijedlogu su podijeljena.

– To je izuzetno loše. Ne možete osuditi grupu da radi posao koji niko drugi ne želi uraditi – kritizirali su ovaj prijedlog austrijski sindikalci, a iz Poljoprivedne komore poručili su da se ne mogu koristiti radnici koji su pod pritiskom za te poslove.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x