U Banovićima specijalci deblokirali željezničku prugu

Podijelite ovaj članak:
Nakon što su ih tri puta upozorili da se sami sklone s pruge, specijalci su krenuli put pruge s koje su sklonili sve učesnike protesta.
Grupa boraca izrazila je negodovanje zbog ovakvog postupka policije, naglasivši da se oni nisu borili za ovakvu državu – u kojoj policija pokazuje snagu na radnicima koji čisto i pošteno traže svoja prava.
Specijalci su napravili živi štit između platoa na kojem se nalaze radnici i željezničke pruge koja je sada prohodna.

Direktor Uprave policije TK Dževad Korman za Klix.ba je kazao da niko od učesnika blokade željezničke pruge u Banovićima nije uhapšen. Korman nam je kazao da je izvršeno legitimisanje nekoliko osoba, koje su odmah nakon ovog postupka puštene.

Kako smo ranije objavili, Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj vanrednoj sjednici zadužila je MUP TK i Upravu policije da što hitnije poduzmu sve potrebne mjere i radnje u skladu sa zakonom u cilju osiguravanja nesmetanog rada Rudnika mrkog uglja Banovići, sprečavanja nastanka daljnjih šteta u proizvodnji ovog privrednog subjekta, kao i potencijalnih šteta u radu termoenergetskih objekata na području Tuzlanskog kantona, a time i ugrožavanja energetskog sistema u Federaciji BiH.
Podsjetimo, grupa od skoro 200 rudara od jučer je u štrajku. U jamu Omazići na redovno radno mjesto nisu otišli. Od uprave Rudnika mrkog uglja u Banovićima traže povećanje sniženih plaća, veći iznos toplog obroka i poboljšanje uslova rada u jamama.
Iz Uprave Rudnika su kazali da su protesti i štrajk nezakoniti, kao i da se među rudare upetljala politika.
Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x