U Beču javno predstavljen kineski dron-taksi

Podijelite ovaj članak:

Kompanija EHang je u glavnom gradu Austrije prvi put predstavila u javnosti dron-taksi kako bi popularizirala svoju tehnologiju.

 

 

EHang 216, bespilotna letjelica, prevozit će dva putnika na malim visinama na udaljenosti do 35 kilometara i tako pružiti nove načine prijevoza u gradovima, saopćila je kompanija.

Tehnologija je sada spremna za industrijsku proizvodnju, no ova vrsta letjelice još treba odobrenja zračnih vlasti, kazao je marketinški direktor kompanije Derrick Xiong.

“Naš glavni izazov više nije tehnologija, nego propisi, i to je li javnost spremna na korištenje tih naprava”, rekao je on na predstavljanju za medije u glavnom gradu Austrije, prenosi Hina.

Novinari i fotografi pozvani su na kratku probnu vožnju – vertikalni uspon od deset metara, nakon kojeg je uslijedilo spuštanje na početnu tačku na nogometnom stadionu.

Do sada 7.000 sati leta

Unatoč tome što dronovi-taksiji još nisu regulatorno riješeni, kompanija ima hiljade rezervacija i planira početi serijsku proizvodnju sljedeće godine, u saradnji s austrijskom aeronautičkom grupom FACC, kazao je Xiong.

Među prvim klijentima su naftne kompanije, firme koje se bave transplantacijom organa i turističke kompanije.

EHang 216 neće biti ponuđen na prodaju privatnim kupcima.

Izvršni direktor FACC-a Robert Machtlinger kaže kako su već ostvarili 7.000 sati leta, u kojima je sudjelovalo 2.000 ljudi.

Među kompanijama koje razvijaju dronove-taksije su i Airbus, Boeing i njemački Volocopter.

Austrijska kompanija planira proizvesti 300 dronova-taksija do sredine 2021. godine.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x