U Beču organizovana tribina posvećena genocidu u Srebrenici

Podijelite ovaj članak:

Danas je Beču, u prostorijama austrijskog Parlamenta upriličen prijem i tribina u povodu 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

Događaj, koji je održan ispred palače Epstein u kompleksu Parlamenta Republike Austrije, organizirali su članica Partije zelenih Bedrana Ribo uz podršku Saveza “Consilium Bosniacum”.

Na tribini su govorili Hasan Nuhanović, svjedok genocida, te Lejla Čandić i Selma Jahić, koje su govorile u ime novih generacija o važnosti kulture pamćenja. Učešće na tribini je uzeo i Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Bedrana Ribo, Elmedin Konaković i Hasan Nuhanović

Nuhanović je u svom izlaganju govorio o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici koja je u maju usvojena na sjednici Generalne skupštine UN-a u New Yorku, te o opasnosti novih narativa kojima srbijanska politika nastoji srpski narod predstaviti žrtvom.

U svom obraćanju ministar Konaković je, između ostalog, naveo da se na ovom skupu ne želimo samo prisjetiti prošlosti, već potvrditi našu zajedničku predanost pravdi, istini i pomirenju. Naglasio je izuzetan značaj jednoglasnog usvajanja rezolucije austrijskog Parlamenta u julu 2022. godine, kojom se priznaje genocid u Srebrenici. Ocijenio je da se ovom rezolucijom, koju je inicirao Savez bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji ”Consilium Bosniacum“ uz apsolutnu podršku cijelog političkog spektra, naglašava važnost priznavanja historijskih istina kako bi se spriječilo ponavljanje ovakvih zločina. Osvrnuo se i na nedavno usvajanje rezolucije Opće skupštine UN-a kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, te ocijenio da je ta rezolucija, koju podržavaju 84 zemlje, snažna izjava protiv poricanja genocida i poziv na globalno sjećanje i obrazovanje. Poručio je da se na taj način jača uloga međunarodnih sudova u osiguravanju odgovornosti i naglašava važnost borbe protiv nekažnjivosti za tako teške zločine.

Ministar Konaković je nakon skupa razgovarao sa predstavnicima Saveza Consilium Bosniacum. Osvrnuo se tom prilikom na značaj bh dijaspore te istaknuo da ljudi porijeklom iz naše zemlje predstavljaju važnu sponu između Bosne i Hercegovine i Republike Austrije kao i da imaju važnu ulogu u afirmaciji naše države.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x