U BiH deportovana osoba koja je boravila na sirijskom ratištu, pomoć pružila i Vlada SAD

Navodi se da su njegovo hapšenje i transport uslijedilo u skladu sa međunarodnim obavezama države Bosne i Hercegovine, posebno Rezolucije Vijeća sigurnosti UN br. 2396 i drugim povezanim rezolucijama, te dodatnom protokolu Vijeća Europe na Konvenciju o prevenciji terorizma (ETS 196) , koje se Bosna i Hercegovine obvezala poštivati i provoditi temeljem članstva u Ujedinjenim narodima i Vijeću Evrope, kao i članstva u Anti-terorističkoj koaliciji.

“Tužilaštvo BiH je u saradnji sa Graničnom policijom BiH, Državnom agencijom za istrage i zaštitu BiH, Ministarstvom sigurnosti BiH, Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, MUP-om Kantona Sarajevo, u koordinaciji i saradnji sa Vladom Sjedinjenih Američkih Država i Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu provelo niz aktivnosti koje su rezultirale transferom osobe državljanina BiH sa sirijskog ratišta protiv kojeg Tužilaštvo BiH provodi istragu zbog kaznenih djela Organiziranje terorističke grupe iz člana 202.d st. 2. u vezi sa članom 201. KZ BiH i protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz članka 162 b st. 2) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine u vezi sa kaznenim djelom – Terorizam iz članka 201. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine”, saopćeno je iz Tužilaštva.

Protiv ove osobe je raspisana međunarodna potjernica po naredbi Suda BiH i protiv njega je doneseno rješenje o određivanju pritvora te su ga službenici Sudske policije Suda BiH sproveli u pritvorsku jedinicu Suda BiH. Protiv njega će biti nastavljen krivični postupak u skladu sa zakonom.

“Tužilaštvo BiH iskazuje daljnju spremnost i posvećenost u provođenju zakona i međunarodnih obaveza u borbi protiv terorizma i zahvaljuje se na suradnji svim agencijama za provođenje zakona u BiH a naročito Vladi Sjedinjenih Američkih Država i Ambasadi SAD u Sarajevu na iskazanoj podršci i pomoći u realizaciji ovih aktivnosti”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Nema poruka za prikaz