U BiH se osniva nova stranka: Da li je Zlatko Lagumdžija inicijator?

Bosna i Hercegovina je evropski rekorder po broju aktivnih političkih stranaka po glavi stanovnika. Ali i ovaj podatak nije bio dovoljan, pa je prema navodimo pojedinih medija u toku proces formiranja nove političke opcije koja bi trebala nositi naziv Socijaldemokratski pokret Bosne i Hercegovine.

Naime, portal The Bosnia Times objavio je i imena inicijalnog odbora za pokretanje Socijaldemokratskog pokreta BiH. Na spisku se nalazi ukupno 30 imena bivših ali i aktuelnih bh. političara, pravnika, profesora…

„Ivo Komšić, Reuf Bajrović, Dževad Bećirović, Zoran Blagojević, Nihad Čolpa, Denis Gratz, Nurko Grebović, Ernest Imamović, Zoran Jovanović, Rasim Kadić, Igor Kamočaji, Željko Komšić, Lidija Korać, Adil Kulenović, Zlatko Lagumdžija, Miro Lazović, Meliha Lekić, fra Petar Matanović, Hakija Meholjić, Zoran Mikulić, Hasan Muratović, Senka Nožica, Mario Pejić, Krsto Simić, Emir Suljagić, Lamija Tanović, Alen Tucaković, Emir Turkušić, Esad Zgodić, Emir Zlatar“, navodi se u informaciji portala The Bosnia Times.

Igor Kamočaji za portal Radiosarajevo.ba kazao je da je pročitao svoje ime na spisku i da je upoznat s ovom informacijom.

„Da, ja se definitivno vraćam u politiku ali u okviru SDP-a Bosne i Hercegovine. Niko me nije kontaktirao za Socijaldemokratski pokret, niti sam u inicijativnom odboru niti ću se odazvati“, kratko je kazao Kamočaji.

Miro Lazović za naš portal prokomentirao je da nije upoznat s ovom informacijom.

„Ali to nije tačno. Ne bih dalje komentirao taj slučaj“, poručio je Lazović.

Dževad Bećirović nam je rekao da „ništa o osnivanju stranke ne zna“.

Kontaktirali smo i Adila Kulenovića, koji je za Radiosarajevo.ba kazao da prvi put čuje ovu informaciju.

„Niko me nije kontaktirao u vezi Socijaldemokratskog pokreta, zaista sam iznenađen da mene dovode u vezi s novom političkom strankom“, poručio je Kulenović.

Brojne osobe koje smo kontaktirali nisu uopće željeli da se njihovo ime spominje u ovom kontekstu i kategorično su odbili da komentiraju navodno osnivanje nove političke stranke.

Ugledna advokatica Senka Nožica za Radiosarajevo.ba kazala je da je niko nije kontaktirao u vezi stavljanja njezinog imena na spisak inicijalnog odbora za osnivanje Socijaldemokratskog pokreta.

„Premda imala sam jedan razgovor s gospodinom Zlatkom Lagumdžijom i spremna sam podržati svaki pokret koji će se boriti za prava građana u ovoj zemlji. Ipak nisam za opciju učlanivanja u neke nove političke stranke. Jer treba znati razliku između pokreta i partije ili stranke“, istakla je Nožica.

radiosarajevo.ba

0 0 votes
Ocjena članka

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x