U BiH uradio promotivne materijale: Carinici mu oduzeli reklamne hemijske i upaljače i napisali kaznu

Podijelite ovaj članak:

Putnik je u Bosni i Hercegovini za svoju firmu napravio reklamne artikle i doživio neugodnost na Graničnom prijelazu Maljevac prilikom povratka u EU.

Naime, putnik nije bio upoznat da se to mora prijaviti carinskom službeniku koji je oduzeo svu robu i napisao kaznu zbog carinskog prekršaja.

Muškarac je imao veću količinu od dozvoljene za ličnu upotrebu, upaljača, olovke, privjesaka, auto mirisa i čokoladica koje nije znao da treba prijavit i uz oduzimanje svega navedenog, putnik je kažnjen iznosom od 300 eura!

Podsjetimo, na graničnom prijelazu prema EU sva dozvoljena roba se može nositi ali u količinama za ličnu upotrebu, a sve ostalo potrebno je uz račun prijaviti carinskim službenicima i na to platit carinska davanja.

U slučaju ne prijavljivanja, slijedi oduzimanje robe i carinski prekršajni postupak.

Carina navodi sljedeće:

Roba u osobnoj prtljazi putnika podrazumijeva osobne stvari opravdano potrebne za putovanje i izbivanja izvan mjesta stalnoga boravišta kao što su obuća, odjeća, higijenske potrepštine, prijenosni elektronički uređaji (mobilni telefon, prijenosno računalo itd.) i sl., za osobnu uporabu putnika ili članova njegove obitelji, u razumnoj količini. Za navedenu robu, koju uvoze putnici s boravištem izvan carinskog područja Unije, odobrava se privremeni uvoz uz potpuno oslobođenje od uvozne carine i drugih javnih davanja, piše GPM.

Sadržaj osobne prtljage putnika podrazumijeva i ostalu robu, koja ne ulazi u navedenu kategoriju osobnih stvari opravdano potrebnih za putovanje, koju uglavnom čini trgovačka roba raznog opisa, vrste i količine kao što su npr. prehrambeni, higijenski i slični proizvodi za osobnu uporabu, predmeti opće uporabe, potrošačka elektronika, suveniri, predmeti kućanstva, luksuzni predmeti, odjeća, obuća itd.

Karakteristično za predmetnu robu je da je neposrednim nadzorom relativno jednostavno utvrditi da je ne čine predmeti opravdano potrebni za putovanje, pri čemu njena vrsta, izgled, namjena, količina, način držanja, vrsta prijevoza te priložene isprave uglavnom ukazuju da je ista kupljena ili na drugi način pribavljena izvan carinskog područja Unije ili je njen unos u to područje zabranjen ili ograničen.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x