U epohi etnicizma potpuno zanemaren govor o bosanskoj državi

Podijelite ovaj članak:

Država BiH nije sastavljena od entiteta i naroda, ona se sastoji od konstituentnih elemenata. Država Bosna nije složena država, državna zajednica – ona je prosta visokodecentralizirana država, kakvih danas ima mnogo u svijetu, rečeno je na redovnoj sesiji Kruga 99 održanoj u nedjelju u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

O temi “Hegemonijske politike protiv Bosne i pojmovna zbrka“ govorio je Senadin Lavić, s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Lavić je prilikom iznošenja prve sintagme “Hegemonijski projekti protiv Bosne“ govorio o pojavi ideologija koje bitno utiču na odvijanje političkog, kulturnog, ekonomskog i bilo kojeg drugog oblika življenja u BiH.

Iznio je i tezu kako je osnovni cilj svih hegemonijskih projekcija u zadnjih 30 godina bio ugasiti bilo kakav oblik i mogućnost bosanskog suvereniteta ili osporiti postojanje Bosne kao države.

“Taj cilj je nastavak cjelokupne antibosanske politike u 20. stoljeću, naročito one politike koja je krenula poslije 1918. godine, koja se odvijala kroz dogovaranje nacionalističkih projekcija iz susjednih zemalja, oko podjele bosanske teritorije”, pojasnio je Lavić.

Iznio je i drugu ideju o kojoj je danas govorio, a pojasnio je kako je riječ o konceptu planske pojmovne ”zbrke koja se u BiH interpretira unazad tri decenije”.

“U epohi etnicizma ili dominacije etničko-religijskih narativa potpuno je zanemaren govor o Bosni i bosanskoj državi. Čini se, nažalost, kao da je važnija pripovijest o etničkim konstrukcijama indentiteta pojedinaca nego države Bosne koja je potpuno zanemarena”, rekao je Lavić. 

Dodao je kako se nažalost, sve bosansko unazad 30 i više godina, razlaže na tri naroda, tri etničke grupe, tri religijske grupe ili tri etničko-religijske grupe.

“U tome se pojavljuje dvostruka mogućnost, prvo da se sa strane neprestano utiče preko razdijeljenih etničko-religijskih grupa utiče na funkcioniranje BiH kao države i drugo da se Bosna predstavi kao konstituirana ili sastavljena od tri etničke grupe. Time se krivotvori bosanska povijest i bosanski politički bitak”, smatra Lavić.

Dodao je kako se neprestano ponavlja da je Bosna država sastavljena od tri konstitutivna naroda (etnotriniteta), a ne govori se da je to država “svih njezinih građana”.

“Između ova dva iskaza, stoji sva naša dezorijentiranost u vezi s Bosnom i bosanskom državotvornom svijesti. Nas već dugo dresiraju ili navikavaju da Bosnu posmatramo kao državu tri odvojena naroda, tri različita naroda, tri odvojena svijeta. To je osnova etnokratije i etno politike koja u sebi sadrži prikrivene intencije susjednih nacionalnih projekata prema Bosni”, pojasnio je Lavić.

Dodao je kako je politika u Bosni određena stalnim vraćanjem u neko imaginarno predpolitičko stanje u kojem dominira predstava naroda kao jedine političke jedinice u sebi homogene, monolitne i odijeljene od drugih sličnih jedinica na određenom teritoriju. 

“Krivotvori se naziv entiteta jer se manji entitet predstavlja kao republika, kao država, nešto samostalno i govori se o republičkim institucijama, a ne o entitetskim. Ustvari, radi se o entitetima u BiH koji su samo entiteti, nisu države ni republike, već administrativne jedinice unutar države BiH”, pojasnio je Lavić.

Dodao je kako se stvara dojam da su entiteti samostalne države koje se dogovaraju i prave državu BiH.

“Država BiH nije sastavljena od entiteta i naroda, ona se sastoji od konstituentnih elemenata. Država Bosna nije složena država, državna zajednica – ona je prosta visokodecentralizirana država, kakvih danas ima mnogo u svijetu. Država Bosna je država-nacija svih njezinih građana, svih ljudi koji žive u njoj”, pojasnio je Lavić.

Smatra kako je vrlo važno zadati bosanski ritam i neprestano govoriti da smo svjesni da hoćemo državu BiH, a ne neku zajednicu triju odvojenih etničkih grupa. Lavić se boji da je u posljednjih dvadesetak godina bosanska interpretacija bila posustala i bila je zanemarena pred agresivnim etničko-religijskim narativima.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x