U Houstonu organizovan zajednički iftar: Podsticaj mladima da sutra preuzmu vođenje ovog džemata

Podijelite ovaj članak:

Bošnjački džemat u Houstonu u noći Lejletul-Bedra organizirao je iftar u prostorijama ovog džemata koji okuplja vjernike s područja Bosne i Hercegovine u ovom američkom gradu.

Broji 120 redovnih članova, iako znatno veći broj vjernika gravitira ovom džematu, a u njega dolaze i vjernici porijeklom i iz drugih zemalja.

IMG_20230407_233147.jpg - Džematski iftar u Houstonu
Foto: Edin-ef. Alija

– Naša vjera je i vjera džometluka, džometli ljudi i kao imam ovog džemata punih šest godina mogu potvrditi da su ovo džematlije oni koji ne žale izvdojiti za svoju vjeru, a dokaz tome jeste i ova prelijepa džamija. Sagrađena je uglavnom sopstvenim sredstvima džematlija, uz pomoć Rijaseta Islamske zajedncie (IZ) u BiH i Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike – kazao je Edin-ef. Alija, imam u džematu Houston, koji je četvrti imam od osnivanja džemata.

Prije njega su imami bili Aziz Zulum, Osman Šehić i Salim Vrtagić.

Edin efendija ističe kako džemat okuplja vjernike iz Bosne i Sandžaka, odnosno iz Krajine, Podrinja i Centralne Bosne.

– U džematu se osim džume-namaz održava i mektepska nastava, a džemat je posebno aktivan u ramazanu. Petkom, subotom i nedjeljom imamo iftare kada naše hanume pripreme bosanska jela i kada se družimo, što je posebno važno za našu omladinu – dodao je on.

Predsjednik Džematskog odbora Šaćir Silić je kazao da je riječ o džematu koji ima već svoju tradiciju, te da nakon početnog razvoja džemata u prvim prostorijama, ovaj džemat danas ima novi objekat koji se počeo graditi prije pet godina.

IMG_20230407_232936.jpg - Džematski iftar u Houstonu
Foto: Šaćir Silić

– Imali smo malu pauzu u izgradnji zbog korone. Nalazimo se pri završetku džamije i planiramo otvorenje iduće godine. Želim zahvaliti Bošnjacima koji su učestvovali u njenoj izgradnji  finansijama, ali i svojim radom, preko 90 posto. Osim mjesta za klanjanje, u džamiji se nalaze velika sala, kuhinja, apartmani, kancelarije, kao i šest prostorija za mlade koje su u finalnoj fazi. Prostorije će služiti za aktivnosti mladih i bit će opremljenje za njihove potrebe“, kazao je predsjednik Silić koji je u Americi od 1995. godine.

Prema njegovim riječima, džemat je najaktiviniji u ramazanu kada su mladi više posvećeni aktivnostima u džematu. Nada se da će nove prostorije biti podsticaj njima da sutra preuzmu vođenje ovog džemata.

Iako džemat zvanično sa statutom postoji od 2005. godine, Bošnjaci su se već 1992. godine počeli doseljavati u Houston uslijed agresije na Bosnu i Hercegovinu i krenuli s organizacijom vjerkih aktivnosti.

(Preporod.info)

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x