U Japanu se napuštene kuće poklanjaju

Podijelite ovaj članak:

Japanci se sve više sele u gradove i nisu zainteresovani za život u kućama van grada, što je izazvalo pad potražnje, odnosno pad cijena.

Država nije uvela nikakve podsticaje ni za preuzimanje starih kuća, naslijeđenih od članova familije, pišu mediji Lokalne zajednice ne mogu da preuzmu i obnove kuću bez dozvole vlasnika, a oni najčešće ignoriraju da su dobili kuću u nasljedstvo da ne bi plaćali porez.

U 2008. godini u Japanu je bilo 7,5 miliona praznih kuća. Do 2013. taj broj se povećao na 8,2 miliona. Zbog toga trgovci nekretninama nude besplatne domove putem interneta, a novi vlasnici su odgovorni samo za poreze i naknade agentima.

Mnogim kućama potrebna je kompletna obnova. Ako se nastavi pad broj stanovnika – njih neće imati ko da uzme ni ako se nude potpuno besplatno. Najveći krivac za ovo su demografske promjene.

Naime, broj japanskog stanovništva porastao je u 20. stoljeću s 40 na 127 miliona, a sada je počeo naglo da pada. Inače, Japan nije jedina zemlja koja poklanja kuće. U nekim ruralnim djelovima Italije nude se kuće za samo 1 euro.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x