U KS-u 363 osobe oboljele od morbila, 342 bile nevakcinisane

Podijelite ovaj članak:

U Kantonu Sarajevo (KS) od morbila su oboljele 363 osobe, podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS-a za period od 18. januara do 5. aprila ove godine.

 

Najviše oboljelih je u općinama Novi Grad i Novo Sarajevo, jer su najmnogoljudnije, a slučajevi oboljelih su zabilježeni i na području drugih sarajevskih općina. U općini Centar registrovano je 49 slučaja, Stari Grad 19, Ilidža 47, Vogošća 29, Hadžići tri i Ilijaš pet, dok u Trnovu nije zabilježen nijedan slučaj morbila.

Najviše oboljelih, i to 135, uzrasta je od dvije do pet godina. Zatim, slijede djeca uzrasta od jedne do dvije godine i od šest mjeseci do godinu dana. Najmanje oboljelih je od 45 do 50 i iznad 50 godina.

Obuhvat imunizacijom u Kantonu Sarajevo znatno je niži od potrebnih vrijednosti za postizanje kolektivnog imuniteta, a posebno je obuhvat MRP vakcinom u posljednjih nekoliko godina drastično opao, ali ne zbog nestašice vakcina, već zbog odbijanja roditelja da vakcinišu djecu, iako je imunizacija protiv MRP obavezna.

Predstavnici UNICEF-a i WHO-a u BiH ranije su apelirali na građane da vakcinišu djecu, poručivši kako je vakcina najsigurniji, najefikasniji i u ovom slučaju jedini način zaštite.

Najviše zaraženih morbilima – 342 nevakcinisano je, zatim sedam slučaja nepotpune vakcinacije i jedan slučaj vakcinisane osobe, podaci su Zavoda do 5. aprila.

Morbili, ospice, male boginje su akutna, izrazito zarazna, virusna bolest čovjeka. Ova bolest je još uvijek značajan uzrok smrti djece, osobito u zemljama u razvoju, uprkos tome što postoji sigurna i efikasna vakcina.

 

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x