U Moštrama kod Visokog je postojao najstariji univerzitet Evrope?

Podijelite ovaj članak:

Bosanski univerzitet “Boxena” (Božena ili Bosna) Moštre, Visoko, od 4 st. do kasnog srednjeg vijeka!

– Iako nemamo mnogo podataka iz ranog srednjeg vijeka o ovom vjerskom sveučilištu u Visokom, zasigurno znamo da je u 4-5 st. u Moštrama boravio arijanski duhovni vođa Ulfo (kojega zapadnjacki izvori navode kao Wulfila) i da ovo mjesto nosi ime po njegovom zvanju Meštra, poznato je da se i tada u ovom mjestu obučavao i prenosio vjerski nauk (bosanskog Dida) Arija.

– IZ ITALIJE U BOSNU NA STUDIJE

Iz arhiva u Torinu podaci o učilištu su zapisani u jednom sudskom protokolu 23. jula 1388. godine, kada je pred tribunalom inkvizicije odgovarao Jakob Bech, građanin iz mjesta Chieri, jugoistično od Torina. U zapisnik suda je dao izjavu da je deset godina ranije bio poslan u mjesto koje se zove Bosna i u kojem vlada gospodar koji se zove ban.

Izvjesni Jakov je trebao usavršiti učenje koje su oni slijedili, a naveo je podatak da su prije njega u tu zemlju, odnosno kod tamošnjih učitelja (magistara), odlazili na naukovanje brojni građani gradića Chieri.

Iz spisa se zaključuje, da je riječ o sljedbenicima heretičkog učenja koje je zvanična crkva osuđivala i proganjala, te da su dotični održavali prisne veze s hereticima iz Bosne. Podaci koje je zabilježio torinski sud savršeno se podudaraju sa stanjem kakvo je bilo u Bosni tokom 14. stoljeća. U Bosni se “hereza” toliko razvila da se nije samo slobodno slijedila, nego je takoreći slovila za državnu vjeru, što je bio jedinstven slučaj u Evropi..

Talijanski heretici odlazili na studije u mjesto zvano BOXENA!

Zna se da je za stjecanje bilo kojeg renomea potrebno poprilično vrijeme, a to znači da je taj univerzitet daleko starijeg datuma od 1347. godine kada se prvi put spominje u torinskom sudskom aktu. Takodje doslovno stoji da su talijanski heretici odlazili na studije u mjesto zvano BOXENA!

Političko i vjersko središte starobosanske države, to jest dvor prvih banova i hiža (sjedište) djeda bosanskog (poglavara Crkve bosanske) se nalazio u Moštrima kod Visokog. U susjednim Milima (današnji Arnautotovići) sastajala se Bosanska skupština (stanak), a tu su se krunisali i bosanski vladari.

Prema tome, sasvim je vjerovatno da se u Moštrima, uz kaptol Crkve bosanske, nalazilo i sjedište univerziteta, o kojem je ovdje riječ.

– U istom onom malom mjestu u srednjoj Bosni, u Visokom, gdje je u 4. stoljeću boravio i svoj nauk širio Arijanski duhovni vodja Ulfo (Wulfila), gotovo hiljadu godina kasnije u to isto malo mjesto u srednjoj Bosni, učenici “heretici” iz Evrope dolaze na školovanje.

Da li se ovdje radi o istom vjerskom učilištu, ili je to puka slučajnost, ostavit ćemo svakome da zaključi sam za sebe..

Živjela Bosna!

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x