U Njemačkoj čak 6,2 milijuna građana polupismeno

Čak 6,2 milijuna odraslih građana Njemačke nije u stanju pročitati i razumjeti tekst na njemačkom, proizlazi iz studije saveznog ministarstva obrazovanja čije dijelove u petak prenose njemački mediji.

„Kod više od polovice građana s problemima u čitanju njemački je materinji jezik. Ostatak je odrastao s nekim drugim jezikom“, rekla je Anke Grotlueschen, jedna od autorica studije o nepismenosti pod nazivom „Leo 2018 – život s ograničenom pismenošću“. Njemačka ukupno broji 82 milijuna stanovnika.

Prema vlastitim navodima, 78 posto onih kojima njemački nije maternji jezik, u stanju su pročitati i razumjeti složene tekstove na svojim materinjim jezicima.

Prema studiji, preko 60 posto osoba s ograničenom pismenošću ima stalno zaposlenje.

Njemačka ministrica obrazovanja Anja Karliczek rekla je, osvrćući se na studiju, kako politika ne smije popustiti u borbi za opismenjavanje odraslih.

„Odrasli posebno imaju problema sakupiti hrabrost i priznati svoje problem s pismenošću“, rekla je Karliczek.

Koautorica studije Grotlueschen smatra da je važno skidanje tabua s problema ograničene pismenosti.

„Potrebno je više ponuda za opismenjavanje odraslih“, rekla je Groetelueschen za Njemačku novinsku agenciju (dpa).

Sindikat zaposlenih u obrazovanju i znanosti (GEW) je priopćio kako je ovako visok broj polupismenih neprihvatljiv.

„Smatramo društveno-političkim skandalom da je u jednoj tako bogatoj zemlji kao što je Njemačka 6,2 milijuna građana nije u stanju čitati i pisati kako treba“, rekao je predsjednik GEW-a Marlis Tepe za dnevnik Neue Osnabruecker Zeitung.

Predstavnik desne, populističke Alternative za Njemačku (AfD) Goetz Froemming je okrivio migrante za porazne statistike nepismenosti.

„Sposobnost i spremnost na učenje njemačkog mora biti jedan od glavnih kriterija kada se radi o tome tko smije, a tko ne ostati u Njemačkoj“, rekao je Froemmig za dpa.

0 0 votes
Ocjena članka

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x