U Poljskoj postoji “Kriva šuma” sa oko 400 borovih stabala

Podijelite ovaj članak:

Kriva šuma je gaj borovih stabala neobičnog oblika, koje se nalazi u blizini sela Novo Černovo, u zapadnoj Poljskoj.

U šumi se nalazi oko 400 borovih stabala koja rastu sa krivičnom od 90 stepeni u dnu stabala. Sva stabla su okrenuta ka sjeveru i okružena šumom borova sa pravim stablima.

Krivo drveće je zasađeno oko 1930. godine, kada je to područje bilo u sastavu njemačke pokrajine Pomjeranje. Smatra se da je drveće formirano ljudskom rukom, ali motiv nije poznat.

Ovo su neka od dosadašnjih objašnjenja šta bi to moglo da bude.
Neki smatraju da je gravitacija razlog koji stoji iza neobičnog oblika drveća. Ipak, ne postoje nikakvi dokazi koji bi poduprli ovu teoriju, a između ostalog, gravitacija predmete povlači nadole, a ne u stranu.
Nešto vjerovatnija, ali i dalje poprilično nevjerovatna teorija kaže da su velike količine snijega izravnavale stabla kroz duži vremenski period dok su još bila mlada. Ali, i to je vrlo sporan scenario jer stabla u okolnoj šumi rastu savršeno normalno.
Jedno od popularnijih objašnjenja ovog fenomena je da su tokom invazije na Poljsku u Drugom svjetskom ratu neprijateljski tenkovi prolazili kroz tu šumu i sravnili mlada stabla sa zemljom. Stabla su ponovo narasla, ali iskrivljena.

Ali, opet se postavlja pitanje zašto je iskrivljen samo jedan mali dio šume?
Takođe, sumnja se da je i čovjek krivac što ova stabla rastu na ovaj način. Ovo objašnjenje ima smisla jer su sva zakrivljena stabla gotovo identična. U to vreme, farmeri su sadili stabla koja su oblikovali i koristili za, na primjer, izradu namještaja ili brodova.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x