U Prijedoru obilježen Dan šehida

Podijelite ovaj članak:

Obilaskom Šehidskih mezarja, učenjem Fatihe i dova, danas, drugog dana Kurbanskog bajrama u Bosni i Hercegovini je obilježen Dan Šehida.

Obilaskom Šehidskih mezarja Dan Šehida, obilježen je i u Prijedoru te na području Lijeve obale Sane (Zecovi, Čarakovo, Hambarine, Rakovčani, Rizvanovići i Bišćani), prenosi portal Moj Prijedor

Podsjećamo, 30. aprila 1992. godine SDS je bez prolijevanja krvi zauzela grad Prijedor, uz pomoć srpskih vojnih i policijskih snaga. Samo preuzimanje izvršeno je u ranim jutarnjim satima, kada su naoružani Srbi zauzeli položaje na kontrolnim punktovima po cijelom Prijedoru, sa vojnicima i snajperistima na krovovima glavnih zgrada. Vojni položaji vidjeli su se po cijelom gradu, a srpska zastava sa četiri ćirilićna slova “s” vijorila se na zgradi opštine.

Nakon ovoga uslijedili su dobro poznati događaji, odvođenja u logore, ubijanja, silovanja, masovno istrebljenje nesrpskog stanovništva.

Prijedor će se ubrzo pretvoriti u jedan od najkrvavijih gradova u BiH, u kojem, je ubijeno je 3.178 Bošnjaka i Hrvata, a među njima i 102 djece.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x