U Sarajevu planirana gradnja velikog tehnološkog parka, Vlada KS nudi posao IT firmama

Podijelite ovaj članak:

Saradnja Vlade Kantona Sarajevo sa stručnjacima iz ovog sektora već postoji, a zajednički cilj je detekcija ključnih problema i njihovo rješavanje kroz konkretna informatička rješenja u oblastima obrazovanja, privrede, finansija, komunalnih djelatnosti i drugih oblasti u kojima tehnologija unapređuje proces rada i podiže kvalitet usluga.

Kao potencijalno mjesto izgradnje velikog tehnološkog parka prepoznat je lokalitet Šipa koje Kanton Sarajevo, zajedno sa općinom Centar, želi ponuditi IT firmama za smještaj i rad.

“Slijedimo opredjeljenje ove Vlade da omogućimo implementaciju dobrih i spremnih projekata. Drago nam je da i općine imaju slične interese i prepoznaju projekte koji artkuliraju brži razvoj i zapošljavanje a to razvoj IT sektora sigurno jeste. Bit alijansa i firme koje okuplja će svakako biti aktivni dio ovog procesa” poručio je Forto.

Privredni grad Skenderije takođe može postati dinamična poslovna zona, a premijer Forto najavio otvaranje javne rasprave o njegovoj prenamjeni, uz izuzetak sportskih i kulturnih sadržaja.

“Upravo veliki prostorni potencijal Skenderije, njena centralna lokacija i komunikacijska povezanost je važan resurs koji već godinama nije iskorišten i koji nikada nije u potpunosti priveden krajnjoj namjeni. Mogućnosti su velike, i želimo , uz sve potrebne procedure, u naredne dvije godine dovesti Skenderiju u funkciju razvoja i zapošljavanja”, rekao je Forto.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x