U septembru otvorenje novog Islamskog kulturnog centra Bošnjaka u Mainzu – Počele pripreme za trodnevnu manifestaciju

Podijelite ovaj članak:

Novi Islamski kulturni centar Bošnjaka u njemačkom gradu Mainz bit će zvanično otvoren 15. septembra ove godine, a Džemat Mainz počeo je pripreme za njegovo otvorenje. Vrijednost objekta se procjenjuje na 2,5 miliona eura. Za šest godina koliko je trajala izgradnja džamije i centra u glavnom gradu njemačke Savezne pokrajine Rheinland  – Pfalz učestvovalo je 1108 vakifa i donatora sa novčanim prilozima i više od 50 osoba sa materijalom, najvećim dijelom džematlija sa novčanim pirlogom  i prijatelja iz drugih džemata u okviru Islamske zajednice Bošnjaka Njemačke, dijaspore i Bosne i Hercegovine. 

– Na izgradnji naše nove džamije i centra radile su brojne firme i na stotine radnika dobrovoljaca. Najveći teret je podnijelo tridesetak džematlija a neki od njih skoro da nisu izostali niti jednog dana sa gradilišta. Nije podizan kredit i sve je finansirano iz dobrovoljnih priloga i članarine”, ističu u IKC Bošnjaka u Mainzu.

Na svečanost otvaranja su pozvani visoki predstavnici političkog, kulturnog i vjerskog života Njemačke i Bosne i Hercegovine. Centralna svečanost i otvorenje džamije planirano je posljednjeg dana, 15. septembra. Formirano je devet timova i to za dekoraciju, marketing, prezentaciju džemata, obezbjeđenje, prostorno uređenje, zarim tim za goste, catering, protokol i program svečanostii tim za tehničku podršku. Svi oni zajedno broje gotovo 100 članova, a radit će na pripremi trodnevne manifestacije.

– Kampanja “Mi gradimo uz Allahovu dž.š. pomoć – Pridružite nam se!” sa kojom smo krenuli u ovaj projekat odjeknula je i doprla do naših ljudi u Njemačkoj, i ako hoćete širom svijeta, što se vidi i po broju vakifa i donatora, ali i po ukupnoj vrijednosti izgrađenog. U više navrata ova kampanja je isticana kao primjer kako bi se trebalo djelovati. Zato smo ponosni na sve što smo svi zajedno uradili. Pred nama je sada puno posla i željeli bismo otvorenje naše džamije učiniti dostojnim truda i vjere sa kojom je ona i izgrađena. Ovom prilikom bih se zahvalio svima koji su na bilo koji način učestvovali u njenoj izgradnji, da im Allah dž.š. podari svaki hajr na oba svijeta i upiše kao trajno dobro djelo”, kazao je Rifat Halilović predsjednik IKC Bošnjaka u Mainzu.  

Centar je i u toku izgradnje imao brojne značajne posjete od kojih vrijedi pomenuti posjete reis – ul –uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića, kao i premijerke Savezne pokrajine Rheinland  – Pfalz Malu Dreyer, te gradonačelnika grada Mainza Michael Ebling.

Kamen temeljac za novu džamiju 2013. godine položio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Husein ef. Kavazović, zajedno sa džematlijama džemata Mainz i ministricom Savezne države Rheinland – Pfalz za integracije Irenom Alt, te predsjednicom općine Hechtsheim i članicom Bundestaga Ursulom Groden Kranich.

Novi Islamski centar Bošnjaka u Mainzu vlasništvo je IKC Bošnjaka izgrađen je na lokaciji Mainz – Hechtsheim, a objedinjava 1750 m2 građevinskog zemljišta. Objekat je izgrađen na četiri etaže i ukupne je kvadrature 1500  m2, sa ciljem da se zadovolje potrebe jednog modernog islamskog centra, sa 150 m2 mesdžida za muškarce i 70 m2 za žene, ali i sa multifunkcionalnom salom, restoranom, kuhinjom, ostavom, podrumom, bibliotekm, uredom, čajnom kuhinjom, salom za sastanke, učionicama, stanovima, i parking prostorom.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x