U švedskom gradu Borosu podignuto spomen obilježje Cvijet Srebrenice

Podijelite ovaj članak:

Bošnjaci u Švedskoj u džamijskom haremu u gradu Borasu, u kojem živi veliki broj ljudi porijeklom iz Bosne i Hercegovne, podigli su spomen obilježje “Cvijet Srebrenice” kako bi očuvali sjećanje na genocid počinjen u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

Izvršni odbor i vrijedni članovi džemata Boras godinama rade na očuvanju kulture sjećanja na agresiju na Bosnu i Hercegovinu i stradanja Bošnjaka u proteklom ratu.

S tim ciljem u džamijskom haremu je otkriveno spomen obilježje “Cvijet Srebrenice” kao opomena i podsjetnik na genocid počinjen nad Bošnjacima Srebrenice u jula 1995. godine kada je u samo nekoliko dana ubijeno 8.372 nevinih ljudi.

Spomen obilježje “Cvijet Srebrenice” je postavljen na platou ispred ulaza u džamiju u Borasu.

Najveća mrlja u srcu Evrope

Brojne zvanice i govornici iz vjerskog i političkog života regije Vastra Gotaland u svom obraćanju podsjetili su na najstrašniji zločin genocida i najveću mrlju u srcu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

“Naša je obaveza da istinu govorimo, od zaborava je čuvamo i na nove generacije je prenesemo”, poručio je Admir Buljubašić, jedan od pokretača ovog projekta, koji je kao dijete preživio genocid u Srebrenici.

“Postavili smo Cvijet Srebrenice kako opomenu i podsjetnik da prenosimo, našu djecu da podučavamo i od zaborava čuvamo istinu o genocidu koji je počinjen nad našim narodom. Ideja je došla prije nekoliko godina od našeg Admira Buljubašića koji je porijeklom iz Srebrenice i koji je preživio put smrti“, rekli su iz Islamske zajednice Bošnjaka Boras za AA, naglasivši:

“Sjećajući se Srebrenice kao i ostalih mjesta stradanja našeg naroda, ne želimo da se takav zločin nigdje i nikome ne ponovi.“

Napominju kako u sklopu svog rada provode brojne vjerske aktivnosti, promovišući vrijednosti islamske vjere, trudeći se da ih prenesu na buduće generacije Bošnjaka u Borasu i šire u Švedskoj.

Edukacija djece, omladine i odraslih

U okviru Islamske zajednice Bošnjaka Boras provode se različite vrste aktivnosti za djecu, omladinu i odrasle.

Džemat Boras, jedan od 26 džemata u okviru Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj, formiran je 1994. godine. Od osnivanja pa do danas, džemat je ostvarivao velike rezultate na polju edukacije djece, omladine i odraslih te provodio vjerski život na tom području.

Radovi na džamiji u Borasu su završeni u oktobru 2018. godine, a svečano otvorenje je bilo 13. aprila 2019. godine.

Prema informacijama sa stranice ambasade BiH u Štokholmu, u Švedskoj živi oko 80.000 osoba porijeklom iz Bosne i Hercegovine, koji prema brojnosti spadaju u treću imigrantsku grupu u toj skandinavskoj zemlji. U ovu brojku su uključeni i potomci bosanskohercegovačkih iseljenika rođeni u Švedskoj, odnosno druga i treća generacija izbjeglica.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x