U USK-u obilna kiša prouzrokovala probleme s poplavama

Podijelite ovaj članak:

Kiša koja pada bez prestanka u posljednja 24 sata na području Unsko-sanskog kantona (USK) jutros je prouzrokovala i prve probleme s poplavama u nekoliko bihaćkih i cazinskih naselja.

Vodostaji rijeka Une i Sane su još ispod prvih kritičnih tačaka, međutim na nekoliko lokacija došlo je do preopterećenosti kanala za odvodnju oborinskih voda.

-Nije došlo do izlijevanja vode iz korita rijeka, ali i ovaj put najproblematičniji su kanali za odvodnju oborinskih voda. Najviše smo problema za sada imali u bihaćkim naseljima Mali i Veliki Lug, Vedro Polje, Gata i Pokoj, gdje su intervenirali vatrogasci i zaposleni u Javnom komunalnom preduzeću ‘Komrad’ Bihać. Sličnu smo situaciju imali i u Cazinu, odnosno u naseljima Slatina i Ćoralići. U oba grada je bilo ugroženo nekoliko stambenih objekata, no za sada je situacija pod kontrolom – rekao je direktor Civilne zaštite USK Muharem Kartal.

Vodostaj rijeke Une u Bihaću je 62 centimetra i u blagom je porastu, a prva kritična tačka je na 100 cm. Komandir Civilne zaštite Grada Bihaća Fuad Dedić potvrdio je probleme s oborinskim vodama u nekoliko gradskih i prigradskih naselja.

-Vatrogasne jedinice su u pripravnosti i odmah intervenišu u eventualno poplavljenim objektima. Komunalno preduzeće i ‘Vodovod’ su angažovali po jednu građevinsku mašinu i reagovali smo u Malom i Velikom Lugu, Založju, Vedrom Polju, Ozimicama i još nekoliko naselja. Pročišćavamo kanale s manjim propusnim obimom i imali smo nekoliko intervencija kod objekata koji su u depresiji s okolnim terenom. Što se tiče rijeke Une, za sada nema opasnosti od izlijevanja vode iz korita, jer prva plavljenja u priobalnim područjima dešavaju se kada vodostaj premaši prvu kritičnu tačku od 100 centimetara – dodao je Dedić.

Izmjereni vodostaj Sane u Sanskom Mostu je 222, dok je kritična tačka na 380 centimetara. Mutnica u Cazinu je također još uvijek ispod kritične tačke, a Una u Kulen Vakufu je na visini od 97 centimetara, što je još uvijek značajno ispod kritičnog nivoa.

Saobraćaj na sjeverozapadu BiH se trenutno odvija nesmetano, svi su putevi prohodni. Snabdijevanje električnom energijom je uredno, dok se zbog količine padavina preporučuje prokuhavanje vode prije upotrebe za piće.

Sve dežurne službe na području kantona su na terenu i u maksimalnoj pripravnosti, s obzirom da meteorolozi najavljuju padavine i danas i sutra.

U Bihaću je noćas i jutros došlo do plavljenja objekata oborinskim vodama u Mjesnoj zajednici Veliki Lug, u ulicama Frane Jukića i Sile nebeske.

Prema informacijama Kantonalnog operativnog centra civilne zaštite Bihać, poplavljeno je ukupno šest kuća i jedna garaža.

Kako su Feni kazali iz Federalne uprave civilne zaštite, još ima vode na putnoj komunikaciji prema Vedrom polju (u dužini 30-40 metara do 10 cm vode), ali saobraćaj nije u prekidu.

Sinoćnji angažman mehanizacije od Civilne zaštite Bihać na pročišćavanju odvodnih kanala znatno je ublažio posljedice padavina.

Vodostaj Klokota i dalje je u konstantnom znatnom porastu ali nema informacija da je došlo do izlijevanja.

U Cazinu je došlo do izlijevanja Mutnice ali nema informacija da je došlo do plavljenja objekata ili putnih komunikacija za sada, samo poljoprivredno zemljište.

Vodostaji na ostalim rijekama su u porastu ali su još uvijek ispod kritičnih nivoa, kazali su Feni iz FUCZ-e.

Svi veći vodotoci na području Banja Luke su u svojim koritima i ispod granice redovne odbrane od poplava, tako da, osim manjih i sporadičnih problema, nije došlo do ugrožavanja imovine i domaćinstava, saopšteno je na jutrošnjoj sjednici banjalučkog gradskog Štaba za vanredne situacije.

Po podacima Civilne zaštite, u gradski Centar za obavještavanje tokom protekle noći zaprimljeno je šest prijava građana i nadležnih službi, koje su u se odnosile, mahom, na začepljenu oborinsku kanalizaciju, a nadležne gradske službe i komunalna preduzeća rade na rješavanju tih prijava.

Obilne kiše koje su zahvatile Bosnu i Hercegovinu nisu izazvale veće probleme na području Zeničko-dobojskog kantona– izjavio je Feni direktor Kantonalne uprave civilne zaštite tog kantona Džavid Aličić.

Istakao je kako je nivo rijeka u granicama normale, a da je blagi porast vodostaja jedino zabilježen na rijeci Usori.

-Međutim, i to još daleko od proglašavanja prve zaštite od poplava. Nisu evidentirane ni padavine s većim količinama kiše – kaže Aličić, istaknuvši kako je ipak iz preventivnih razloga na terenu prisutno pojačano praćenje nivoa rijeka.

Cilj je, dodaje, blagovremeno uočiti moguće problem te preduzeti potrebne radnje.

Trenutno nema informacija da su padavine, koje su zahvatile BiH, izazvale probleme na području Srednjobosanske županije (SBŽ), potvrđeno je Feni iz operativnog centra u županijskoj Upravi civilne zaštite.

– Iako su vodostaji rijeka u porastu, za sada nema informacija o problemima na terenu. Naravno, potrebno je pratiti stanje jer se situacija može promijeniti – kazala je šefica operativnog centra Zenada Čaušević.

Dodala je kako su u općinama SBŽ-a poduzete određene mjere na prevenciji poplava.

Kada je u pitanju Tuzla, za danas je za područje Tuzle prognozirano od 60 do 70 litara kiše po metru kvadratnom. U TK za sada nema opasnosti od mogućih poplava.

Na području Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) trenutno nema poteškoća s nešto obilnijim padalinama u proteklih nekoliko sati, ali se građane poziva na dodatni oprez, potvrdio je za Fenu glasnogovornik Civilne zaštite (CŽ) HNŽ-a Pero Pavlović.

Pavlović je kazao kako prema dosad prikupljenim podacima i pristiglim informacijama u Operativni centar županijskog stožera CŽ-a nema nikakvih izvanrednih okolnosti.

– Mi u ovom trenutku nemamo saznanja da je na području naše županije potrebno raditi bilo što izvanredno, ali nije na odmet uvijek biti oprezan. Razina vode u koritima rijeka u HNŽ-u je na prihvatljivoj razini te će se nastaviti pratiti na mjernim stanicama – kazao je Pavlović.

Kolegij Vlade Brčko distrikta konstatirao je jutros kako nema većih problema na području tog distikta uslijed najavljenih padalina.

Prema informacijama Odjela za javnu sigurnost, nema većih problema s vodotocima. Rijeke Tinja, Brka i Zovičica su u koritima. Razina vodostaja rijeke Save je 267 cm, a redovite mjere se uvode na 650 cm.

Primijećeno je da su kanali uz cestovne komunikacije puni vode, što bi moglo predstavljati problem ako bi pale veće količine kiše, istaknuto je na Kolegiju Vlade Brčko distrikta koja je jutros razmatrala stanje na terenu.

Odjel za javnu sigurnost je u stanju pripravnosti i vršit će praćenje stanja na terenu te reagirati adekvatno sukladno situaciji s ciljem ublažavanja i otklanjanja eventualnih posljedica.

Za građane koji primijete eventualne probleme na raspolaganju su besplatni pozivi na telefonske brojeve 121 i 123 te je do sada zaprimljen jedan poziv iz Mjesne zajednice Grbavica i tim je na terenu.

Iz Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo također je istaknuto da nema potrebe za aktiviranjem Plana obrane od poplava.

Vlada Brčko distrikta BiH zadužila je Inspekciju da obiđe lokaciju na Pljoštarama, gdje je došlo do prekida komunikacije uslijed radova na obilaznici i o tome informiraju Vladu.

Iz Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo upozoravaju na opasnost od poplava i preporučuju poduzimanje preventivnih mjera.

Upozorenje se odnosi na prognoze Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH kao i platforme Evropskog centra za poplave-EFAS i drugih dostupnih platformi, koje predviđaju padavine tokom ove sedmice.

Kako navode, trenutno blago povećanje vodostaja na vodotocima u Kantonu Sarajevo, uz topljenje snijega sa okolnih planina i prognozirane padavine, mogli bi dovesti do izlijevanja rijeka iz korita, kako većih vodotoka tako i pritoka, te pojave podzemnih voda.

Mogućnost izlijevanja vodotoka postoji i najvećim dijelom se odnosi na gornji dio sliva rijeke Bosne sa pritokama Željeznicom, Zujevinom i Miljackom.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x