U velikim životnim problemima čovjek koji je u Sarajevu Juri Franku uzeo zlatnu medalju ispred nosa

Podijelite ovaj članak:

Čovjek koji je na ZOI 1984 godine u Sarajevu Juri Franku uzeo zlatnu medalju ispred nosa, danas je u vrlo velikim životnim problemima.

Max Julen (63) je jedna od velikih legendi u historiji skijanja. Švicarac je 1984. osvojio zlatnu medalju u Veleslalomu na Olimpijskim igrama u Sarajevu, ispred Jure Franka (YUG) i Andreas Wenzel (LIE). U januaru 1983. Godine u Adelbodenu, zajedno sa Pirmin Zurbriggenom (61) i Jacques Lüthyem (64) je donio Švicarskoj jedini trostruki trijumpf na Svjetskom Kupu u Veleslalomu za sada.

Julen je u zadnje vrijeme progonjen lošom srecom. U nedavnim olujama u Zermattu, njegov hotel Beau Rivage i restoran Chez Max Julen su poplavljeni. Sobe za spavanje, vinski podrum, teretana i sanitarni uređaji su bili potpuno pod vodom. A nivo vode i blata bio je oko pola metra visok u restoranu.

Julenov sin je umro sa samo 23 godine

Kako stoje stvari Julen će tek sljedeće zime moći da ponovo otvori svoje objekte i da na raspolaganje gostima.
Međutim, legenda alpskog skijanja je imala razna iskustva u životu i slobodno može da kaže da postoje mnogo gorih stvari materijalne štete koju je pretrpio; “ na hotelu će se kvarovi sanirati ali jedan od mojih sinova se više nikada neće vratiti”.

Julen, koji ima troje djece sa svojom ženom Karin, govori o svom najmlađem sinu Marku, koji je imao veliki talenat za golf. Na jednom ljekarskom pregledu mu je ustanovljena srčana mana. U oktobru 2022. umro je od ARVC-a u dobi od 23. godine. Vjera i čitanje Biblije su pomogli Maxu Julenu u ovoj situaciji. “Nema ništa gore od gubitka djeteta, ali ja i dalje vjerujem da sve u životu ide onako kako je Bog odredio da to bude”. Izjavio je Julen za švicarski časopis Blick.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x