Ubila 7 beba a bi privukla pažnju ljekara s kojim se viđala?

Podijelite ovaj članak:

Letby je tada prvi put dospjela u britanske medije kao zvijezda humanitarne kampanje i njeno zaštitno lice rekavši kako se „veseli napretku beba“

Britanskoj medicinskoj sestri koja je ubila sedam beba i pokušala ubiti njih još šesti prijeti doživotni zatvor. Priznala je da ih je ubila. Rekla je da je to učinila jer je zla. Britanci su objavili video hapšenja.

Lucy Letby (33), britanskoj medicinskoj sestri koja je tokom dvije godine ubila sedam beba i pokušala ubiti njih još šest, u ponedjeljak će biti izrečena drugostepena sudska presuda.

Prijeti joj dugogodišnja zatvorska kazna ili doživotni zatvor. 

SERIJSKA UBICA BEBA 

Letby je uhapšena 2018. godine zbog optužbi da je ubila petoro dječaka i dvije djevojčice, kao i zbog napada na drugu novorođenčad u neonatalnom odjelu bolnice u sjeverozapadnoj Engleskoj. Britansko tužiteljstvo optužilo ju je da je bebe ubijala dok je radila noćne smjene 2015. i 2016. godine. Žrtve je otrovala ubrizgavanjem inzulina, neke je prisilno hranila ili im ubrizgavala zrak. 

Letby je jedna od najgorih serijskih ubojica djece u povijesti Britanije, ali i svijeta. 

Mirror je objavio snimku hapšenja. Na njoj se vidi kako policajci upadaju u kuću medicinske sestre i odvode je. Jedan od policajaca govori joj da mora sjesti na stražnje sjedalo i da će pomaknuti malo svoje sjedalo kako bi imala mjesta.

Na to Lucy monotonim glasom odgovara:

– Imala sam operaciju koljena.

I to su bile prve njezine riječi nakon što su joj pročitali prava i objasnili za što je sumnjiče.

BILA JE ZAŠTITNO LICE KAMPANJE ZA DONACIJE BOLNICI 

Lucy Letby je prema pisanju britanskih medija bila „mlada medicinska sestra za koju su komšije tvrdile da je posvećena karijeri“. 

Bila je zaposlena u bolnici Countess of Chester u Cheshireu, na sjeverozapadnom dijelu Engleske, na neonatalnom odjelu.

Bila je lice humanitarne kampanje te bolnice u kojoj se skupilo tri miliona funti za bolnički odjel koji brine za prerano rođene i slabe bebe, piše 24sata.hr. 

Letby je tada prvi put dospjela u britanske medije kao zvijezda humanitarne kampanje i njeno zaštitno lice rekavši kako se „veseli napretku beba“. 

– Neka su djeca tu nekoliko dana, neka nekoliko mjeseci. Veselim se njihovom napretku. Zbog toga idem i na dodatne edukacije kako bih stekla nove vještine i što bolje radila svoj posao, rekla je tada. 

17 BEBA UMRLO U GODINI DANA 

Svega dvije godine nakon te humanitarne kampanje, policija je počela istraživati slučajeve 32 djece od kojih je 17 umrlo između marta 2015. i jula 2016. godine. Letby je od diplomiranja, 2010. godine, radila u bolnici.

Dvije su bebe preminule 2013. godine, a tri 2014. Broj smrti novorođenčadi na odjelu znatno se povećao 2015. i to je trajalo sve do juna 2016. godine. 

Bolnica je, zbog toga, prestala brinuti o bebama koje su rođene prije 32. sedmice. Tri inkubatora su tada isključi i ubrzo pozvali policiju. 

Tadašnji direktor bolnice Ian Harvey je rekao:

– Nije nam bilo lako, no morali smo napraviti sve kako bi se razumjelo što su dogodilo i zašto su djeca umrla.

Noah Robinson, jedna od beba, koja je bila na tom odjelu, preminula je 2014. godine, a njegovi roditelji Melanie i Patrick Robinson, optužili su bolnicu. 

– Ljekarima smo prepustili brigu o našem sinu, ali nisu napravili ono što su trebali – rekli su tada.

Noah je rođen carskim rezom 12 sedmica prije termina i iako mu je stanje bilo teško, doktori su rekli da su mu šanse za preživljavanje velike. No umro je četiri dana poslije nakon što je netko greškom dječaku stavio tubu za disanje u jednjak, a trebala je ići u njegov dušnik, rekla je Melanie Robinson. 

SUSPENDIRANA 

Britanski kriminalistički inspektor Paul Hughes koji je vodio istragu rekao je da je u pitanju „složen i osjetljiv slučaj“. 

– Znamo da ima veliki utjecaj na porodice, ali i radnike bolnice, pacijente, kao i javnost. Porodice redovno informišemo o svemu i dajemo im puno podršku, rekao je Hughes 2016. godine. 

Bolnica je Letby 2016. maknula s mjesta medicinske sestre te su je postavili da radi u administrativnom centru, ali nije suspendirana.

Letby je dva puta hapšena zbog sumnje da je ubila bebe, no oba puta i 2018. i 2019. policija ju je pustila uz jamčevinu. 

Tokom prvog hapšenja i pojavljivanja pred sudom, izgovorila samo jednu rečenicu i to dok su je policajci smještali u automobil. 

– Upravo sam operirala koljeno, rekla je Letby 2018. godine. 

U novembru 2020. Letby je po treći put uhapšena u kući svojih roditelja u Herefordu, a optužnica se odnosi na razdoblje od juna 2015. do juna 2016. godine. 

“NAMJERNO SAM IH UBILA” 

Policija je u njenom domu pronašla pisanu poruku u kojoj stoji:

– Ja sam užasno zla osoba. Zla sam, ja sam ovo učinila. Namjerno sam ih ubila jer nisam dovoljno dobra da se brinem za njih. 

Pascale Jones, viša tužiteljica Krunskog suda u Manchesteru rekla je da „oni koji su radili s Letby nisu znali da je među njima ubica“. 

– Dala je sve od sebe da prikrije zločine, mijenjajući načine na koje je bebe ozljeđivala, a provjereno joj je da se brine o najosjetljivijim bebama na tom odjelu, kazala je tužiteljica Jones. 

Letby je pred sudom kazala da se ne osjeća krivom. 

Bebama ometala disanje, davala im inzulin i mlijeko kao otrov 

– Rekli su mi da je bilo puno više smrtnih slučajeva i da sam bila povezanima s nekima od njih, rekla je. Odgovarajući na pitanje „jesu li je te smrti zabrinule“, Letby je mirno rekla: “Svi smo, kao tim općenito, medicinsko osoblje, primijetili da je porast u usporedbi s prethodnim godinama“. 

Osim što je zanijekala da je beba učinila bilo što štetno, Letby je tvrdila i da „iznenadni kolapsi i smrti mogu biti posljedica prirodnih uzroka, ili zato što drugi nisu pružili odgovarajući skrb.“

ODBRANA: BILA JE VRIJEDNA, PREDANA I BRIŽNA 

Letby je se o bebama u svom smrtonosnom pohodu “brinula” tako što im je ometala disanje, dodavala inzulin kao otrov u intravenoznu hranu, intravenozno ubrizgavala zrak te mlijeko u želudac putem sonde.

Njena je odbrana tvrdila da je bila „vrijedna, predana i brižna“ medicinska sestra koja je voljela svoj posao. 

Profesor psihologije, Mike Berry sa Univerziteta John Moores u Liverpoolu koji je 1991. godine bio vještak na suđenju protiv Beverly Alitt, medicinske sestre koja je ubila četvero djece u bolnici i osuđena na doživotni zatvor, istaknuo je kako postoje velike sličnosti između slučajeva Alitt i Letby. 

– Nema očitih dokaza da Letby pati od mentalne bolesti. Mogla bi se klasificirati kao osoba s graničnim poremećajem ličnosti čiji simptomi uključuju emocionalnu nestabilnosti, poremećene obrasce razmišljanja ili percepcije, impulzivno ponašanje i intenzivne, nestabilne odnose s drugima, rekao je. 

ANĐEO SMRTI

Prema Beryyu, postoje indicije o tzv. Münchausenovoj bolesti preko posrednika u kojoj njegovatelji često ozlijede osobe o kojima se brinu kako bi privukli pažnju. 

– Zašto su to učinili? Moguće da je to biti u središtu pozornosti ili privući pozornost određene osobe. Ali može biti da oni igraju ulogu “anđela smrti”, vršeći “božansku” moć i kontrolu nad životom. Imali su moć i kontrolu nad vrlo ranjivim pojedincima, bebama, koje se ne mogu verbalno žaliti. Ili je to možda bilo iz čistog vraga, iz “zabave”. Čini se da kod Letbyja nema uobičajenih motiva za ubistvo. Nema seksualnih, financijskih, osvetničkih, vjerskih, političkih ili rasnih razloga i nije bilo impulzivnog bijesa koji se nije mogao kontrolirati.

Kako piše britanski tabloid “Miror”, jedna od teorija za motiv ubistva je to da je Letbi bila zaljubljena u kolegu doktora.

Letbi je navodno ubila dve prevremeno rođene trojke za manje od 24 sata kako bi privukla pažnju oženjenog doktora u kojeg je bila „zaljubljena“, piše tabloid.

Doktora su tužioci su opisali kao njenog „dečka“. Ali Letbi je insistirala: „Volela sam ga kao prijatelja. Nisam bila zaljubljena u njega.”

Na suđenju je rečeno da je razmenjivala poruke sa njim na poslu i kod kuće, a njene kolege nege su je zadirkivale zbog flertovanja sa njim.

Kada je doktor stigao u sud da svedoči iza paravana, Letbi se vidno uznemirila i pokušala da napusti optuženičku klupu. Tokom unakrsnog ispitivanja, ona je tvrdila da je to zato što se osećala „loše“.

Ali tužilac Nik Džonson je odgovorio: “Ne, to je zato što nisi želela da čuješ svog dečka kako svedoči, zar ne?“ U porukama na društvenim mrežama, Letbi je napisala lekaru da je „čovek mnogih talenata“.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x